Инфлацията по света би трябвало да отслабне с намаляване на световното търсене, но рисковете от "вредна дефлация" са се увеличили в икономиките на някои членки на Г-20, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в публикуван днес доклад, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ако растежът се окаже по-слаб от очаквания, има опасност да се стигне до дефлация в някои страни, с пагубни последици, където дълговият товар остане голям", се отбелязва в документа, който е бил представен на среща на Г-20 в Мексико миналата седмица.

МВФ, който вчера понижи прогнозите си за световния икономически растеж тази година, обяви, че възстановяването изглежда ще спре в много икономики през 2012 година, но допълни, че крах няма да има. Като се има предвид, че търсенето би могло да отслабне, много суровини вероятно ще поевтинеят. Това ще се отрази на потребителските цени и ще засили опасността от дефлация.

Като цяло МВФ определя продължаващата европейска дългова криза като ключова опасност за световната икономика и отбелязва, че регионът изпитва голяма нужда от удължаване на падежа на дълга през 2012 година, равняващо се на около 16 процента от общия БВП.