Гръцките преговори са в задъдена улица, информира бТВ. Правителството не успя да договори мерките за опрощаване на половината от външния дълг. Преговорите с експертите на тройката кредитори ще продължат другата седмица.

Частните кредитори държат 200 милиарда евро от гръцкия дълг и Атина преговаря с тях за опрощаване на половината. Ако опрощаването на дълга не бъде договорено, страната ще изпадне в пълна неплатежоспособност.

"Икономист" коментира, че гръцката икономика е в много по-лошо състояние отколкото през октомври, когато бяха зададени очертанията на споразумението, така че сега финансовата дупка е много по-голяма. Германия и останалите кредитори не искат да отпускат повече пари, тъй като гръцките политици нарушиха редица обещания за реформи, пише изданието.

Вестник „Файненшъл таймс" пък тиражира сензационното искане на Германия от вчера - Гърция да се откаже от суверенитета си що се отнася до решения, свързани с данъци и разходи, като даде правомощия на „бюджетен комисар" от еврозоната.

В замяна на отстъпката Атина ще си осигури втори спасителен пакет от 130 милиарда евро, пише британският вестник, позовавайки се на копие от предложението, с което разполага.