Държавите кредиторки на Гърция трябва да се откажат от част от гръцкия дълг, подобно на частните банки, заяви лидерът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер в интервю за днешния брой на австрийския вестник "Стандарт", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Без да се ангажира с цифри, Юнкер заяви, че след постигането на евентуално споразумение между Атина и частните банки за отписване на 50 процента от гръцкия дълг, за което в момента се водят трудни преговори, страните "трябва да си зададат въпроса дали не е необходима държавна помощ".

По думите му, намаляването на гръцкия държавен дълг до 120% от брутния вътрешен продукт е задължително условие за деблокирането на необходимите средства за подпомагане на страната, "няма да бъде напълно постигнато" само с отписването на дълга, притежаван от частните банки. През последните 18 месеца страните от еврозоната отпуснаха на Гърция около 73 милиарда евро кредити, напомня агенцията.

Междувременно в Атина продължиха разговорите между правителството и частните кредитори за постигане на споразумение за гръцкия дълг. Атина се надява да постигне споразумение до края на седмицата, за да избегне отново изпадане в неплатежоспособност.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос проведе среща с ръководителя на Института за международни финанси Чарлс Далара, който представлява банките и други инвестиционни фирми, дължащи голяма част от гръцкия дълг. На срещата беше и високопоставен съветник на председателя на френската банка "Би Ен Пи Париба", съобщава Фокус.

Нов анализ ще бъде проведен, за да е сигурно, че съкращаване на гръцкия дълг ще го направи стабилен. Това съобщи гръцки официален представител, цитиран от АФП, на фона на продължаващите разговори. „Еврозоната и МВФ ще проведат анализа и опрощаването на гръцкия дълг, което е обект на преговори с частни кредитори, ще бъде съобразено спрямо заключенията“, допълва той.

Разговорите на Гърция с частните й кредитори за опрощаване на част от гръцкия дълг ще продължат и днес, след като на вечерната среща в четвъртък беше отбелязан „напредък” в рамките на усилията за сключване на споразумение преди европейската среща на високо ниво, която ще се състои в понеделник, пише в. „Фигаро”.

След вчерашната двучасова среща с гръцкия премиер Лукас Пападимос банките-кредитори изразиха удовлетворение от постигнатия напредък в договарянията.

„Разговорите бяха съсредоточени върху въпроси от законово и техническо естество, беше отбелязан определен напредък, но работата продължава”, заяви в свое комюнике банковото лоби.

От своя страна Атина остава оптимистично настроена за хода на разговорите, като се надява да представи текста на постигнатото споразумение на 30 януари, по време на срещата на европейските лидери. Целта е договорът да бъде завършен, така че публичната оферта за преструктурирането на дълга да бъде обявена преди поставената от еврозоната крайна дата - 13 февруари.