Активността по създаване на нови работни места в частния сектор в най-голямата световна икономика се е забавила през първия месец на новата година.

Според данните на ADP през януари са били добавени 170 000 работни места, което е под средните очаквания на анализаторите за 185 000 работни места.

Данните за декември са били ревизирани в низходяща посока до 292 000 нови работни места, на фона на предварителните очаквания за 325 000.

Резултатите не са особено добри и показват до голяма степен загуба на момент за водещата световна икономика.

Доларът не реагира съществено на данните, като отбеляза значително понижение спрямо еврото преди тях, когато загуби близо цент и половина спрямо единната валута и се разменя на нива от около 1.3185.

Близо до най-ниските си стойности за деня се търгуват зелените пари и спрямо японската валута при нива от 76.10 и само на около половин йена от рекордно най-ниската в историята стойност.

Фючърсите на щатските индекси сочат отваряне на положителна територия след вчерашното понижение. С над 0.5% нагоре се търгуват фючърсите на широкия индекс S&P 500.

Положителни промени за деня отбелязаха и почти всички водещи европейски индекси в очакване на скорошно решение в преговорите между Гърция и частните инвеститори.