Имало едно време в Америка... С това започва историята на една уникална котка, съчетала в себе си зова на дивото и дружелюбието на домашните любимци.

През 80-те години американско семейство гледало африкански сервал- сравнително малка дива котка с козина, подобна на леопардовата. Роден в плен, сервалът бил свикнал със семейството и не можел да бъде пуснат в дивата природа, така че когато собствениците решили да му намерят партньорка, единствената подходяща била домашната котка. От двойката се родили особени мъркащи любимци- изключително едри, достигащи до 15 кг, дългоухи, с красива окраска и доста свиреп вид, но дружелюбни и привързани към стопаните си.

Познати са три разновидности на породата:

Домашен сервал (domestic Serval)

С размери на средно голямо куче, тази порода се отличава и с... кучешки характер. Ласкави домашни любимци, те обаче трябва да бъдат тренирани от малки, за да се избегнат инциденти с доста опасните им нокти.

Савана F1 (Savannah F1)

Саваната е смятана за най-ефектната и запомняща се котка. Въпреки потресаващите си размери (до 12-15 кг), тя е изключително елегантна, с екзотична окраска и много умна, макар и с доста хладен характер. Заради изключителната си рядкост тази котка дори става обект на афера, известна като Ashera.

Чаузи F1 (Chausie F1)

Чаузи се потомък на африканска котка (Felis chaus nilotica) и домашна абисинска и прилича на малка пума. Тази огромна котка е много ласкава, с необичайно преливаща се окраска на меката си като коприна козина и бели петънца по ушите.

В наши дни средната цена на тези котки е около 15 000 долара. Но тъй като породата е нестабилна и се налага да бъде подновявана през няколко поколения с истински сервал, границите се движат между 20-25 хил. долара за първо-второ поколение и 4-5 хил. за котка, в чието родословие някъде има и сервал.