На проведения на 6 февруари 2012 година аукцион, МФ предложи за продажба нова двегодишна облигация. Предлагането на този инструмент има за цел предоставяне на инвестиционна алтернатива в късия край дълговата крива, посочват от министерството. Номиналната стойност на предложеното количество на аукциона беше 20 млн. лева.

На аукциона взеха участие всички първични дилъри на ДЦК, като традиционно за облигации с такава срочност, преобладаваха поръчките, подадени за собствена сметка. Търсенето на аукциона превиши предлагането над четири пъти, като първичните дилъри заявиха поръчки за около 85 млн. лева. Постигнатият коефициент на покритие е 4.24, който е най-високият постиган на аукцион за продажба на ДЦК от началото на 2012 г. и един от най-високите за цялата 2011 година.

Среднопретеглената годишна доходност на аукциона е 2.36% за одобреното количество от 20 млн. лв. и е съизмерима с доходността, постигана по този матуритетен сегмент от емитенти - водещи икономики в Европа.

Постигната доходност по облигацията е под стойността на емитираните през февруари 2010 г. 2.5 г. ДЦК, деноминирани в евро, като доходността на аукционите по тази емисия се движеше от 3.43%, при пускането й в обращение през март, до 2.77 % при последното й предлагане през декември 2010 година. За сравнение доходността по едногодишните сконтови емисии, реализирани през 2010 г. от МФ, съответно през септември и декември, беше 2.80% и 2.35%.