Зад всеки успял мъж, казват, се крие една силна жена. Явно и в деловия свят важи същото. Зад героя на социалната мрежа Facebook Марк Закърбърг също стои жена- малко познатата на широката публика Шерил Сандберг, номер две в йерархията на мрежата и петата най-влиятелна жена в света според Forbes.

За успеха й в работата говори заплатата й за 2011 г.- 30.8 млн. долара, което е повече, отколкото на самите създатели на Facebook. След IPO-то на социалната мрежа Шерил Сандберг ще стане една от най-богатите жени в света.

Срещу дискриминацията. Сандберг, 42-годишна, е най-възрастният служител на Facebook. Освен това тя е единствената жена в управляващия екип, което намира за „странно“. На конференция във Вашингтон за лидерството на жените, тя отбеляза, че „сред 190 държавни ръководители, девет са жени. Във всички парламенти по света, 13% от членовете са жени. В деловия свят, делът на жените на ръководни позиции и в бордовете на директорите е между 15 и 16 процента. Тези цифри не са се променили от 2002 г. и се влошават“, каза тя.

Нейната кариера. Завършила икономика в Харвард, Сандърс е забелязана от Лорънс Самърс, бивш финансов министър и професор в Харвард, който става неин ментор и поставя началото на шеметната й кариера, вземайки я със себе си в Световната банка. В последствие неин работодател е Google, откъдето през 2008 г. е привлечена от Закърбърг. Той я извежда два пъти на вечеря в рамките на седмици, за ужас на съпруга й, за да й разкаже за плановете си. По това време социалната мрежа има (само) 70 млн. потребители и губи пари. Четири години по-късно компанията вече е рентабилна и има над 800 млн. потребители. Позицията, която заема дамата, е Chief operating officer (главен оперативен директор), или казано с други думи истински архитект на марката, отговорен за изпълнението на всички идеи на Закърбърг.

Нейният личен живот. Шерил Сандберг е омъжена за Дейвид Голдбърк, изпълнителен директор на Survey Monkey, и двамата имат две деца. Тя казва, че успява да съчетае натоварения си график с домашните задължения благодарение на споделянето на отговорностите със съпруга си. Наскоро в интервю, Сандберг заяви, че „най-важният избор в кариерата е изборът на съпруг“, макар че по-късно, в друго интервю, тя признава, че се чувства виновна пред децата си за малкото време, което им отделя. Въпреки това тя съветва жените да не изоставят кариерата си.