Най-големият производител на мобилни телефони в света Nokia Oyj ще закрие около 4 000 работни места в заводите си в Унгария, Мексико и Финландия, за да ускори доставката на мобилните устройства и да бъде по-близо до доставчиците си, информира Bloomberg.

Производството на телефони се очаква да бъде преместено в заводи в Азия, където са базирани по-голяма част от доставчиците на компоненти за тях, се казва в изявление на Nokia. Заводът на Nokia в Сало, Финландия, е построен през 1979 г. и произвежда смартфони за европейските пазари.

Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Илоп представи стратегията за развитие на компанията точно преди година с изявлението, че Nokia ще произвежда телефони със софтуера Windows Phone на Microsoft Corp. Заводът в Сало беше подминат от първия кръг закривания на работни места и сделки за аутсорсинг, които засегнаха инженерите, работещи по софтуера Symbian за смартфоните на Nokia, ограничен в полза на Windows Phone.

Продажбите на смартфони на Nokia падат с 25% до 77.3 милиона броя през миналата година, в резултат на това, че потребителите избягваха телефоните с операционна система Symbian.

Nokia представи серията Lumia в партньорство с Windows Phone шест седмици преди края на 2011 г. и обяви на 26 януари, че е продала “доста над 1 млн. от тях до днес.”

Nokia също така произвежда смартфони в Пекин и Южна Корея и обяви на 1 декември, че ще започне да произвежда модела Lumia 710 в завода си в Манус, Бразилия.

Nokia разполага с девет завода за мобилни телефони, в това число и завод в Ханой, който в момента се строи. През миналия месец компанията продаде завода си в Румъния на италианската De’Longhi SpA, заявявайки, че по-евтините телефони е по-добре да се произвеждат по-близо до доставчиците и големите пазари.

Nokia обяви през септември, че съдбата на завода в Сало, както и тези в Комаром, Унгария, и Рейноса, Мексико, се обмисля и компанията може да спре да произвежда и опакова телефони в тях.