Япония е регистрирала спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0.9 процента през миналата година, която бе белязана от разрушителното земетресение и предизвиканите от него вълни цунами на 11 март, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Агенцията припомня, че природните бедствия спряха работата на заводи в страната в продължение на месеци.

БВП на Япония се е свил през последното тримесечие на 2011 г. с 2.3 процента на годишна основа. Основни причина за това са намаляването на световното търсене, високият курс на йената и наводненията в Тайланд, където се произвеждат компоненти за японски продукти.

През 2011 г. японският БВП е намалял през първите две тримесечия на годината, преди да регистрира растеж през третото.

Годишните данни за 2011 г. (спад на БВП от 0.9 процента) са сходни с тези от 2008 г. (спад от 1 процент). През 2009 г., в разгара на световната криза, японската икономика регистрира рязък спад от 5.5 процента, преди да се върне през 2010 г на пътя на растежа (плюс 4.4 процента) - тенденция, спряна от катастрофалните природни бедствия, към които трябва да се добави и аварията в атомната електроцентрала "Фукушима-1".

През последното тримесечие на миналата година износът - традиционният мотор на японската икономика - е регистрирал сериозен спад от 11.9 процента на годишна основа. Държавните инвестиции също са намалели чувствително - с 9.5 процента на годишна основа - на фона на засилващите се опасения за дълга на страната. Потреблението на домакинствата е нараснало едва с 1.2 процента - три пъти по-малко в сравнение с предходното тримесечие.

Японското правителство обаче изрази увереност, че износът ще регистрира подем през идните месеци, в резултат на отчетливото подобряване на икономическата конюнктура в Съединените щати и други държави.