Причината да са лоши не е, че не се продават добре. Напротив, всички ги употребяваме. Причината е, че те имат негативно влияние над хората, или са безполезни и дори вредни.

Ето продуктите, без които човечеството щеше да е по-добре:

Микровълновата фурна

Може да е удобна, може да е всякаква, но в крайна сметка тя е отговорна за нашествието на полуготова, пълна с химикали храна от супермаректа, която просто затопляме, вместо да си сготвим като едно време.

Бутилирана вода

Това е продуктът с на-голяма надценка. Спорно е доколко водата действително е по-добра от тази от чешмата.

Зърнените храни, пълни със захар

Храните, които са най-удобни за детска закуска за детето – тези, които просто разтваряте в топло мляко, се превърната в калорична бомба. Компаниите производители започнаха да рекламират храната, като съдържаща много калций, витамини и др., но каква е ползата да добавяме витамини, ако е пълна със захар?

Машини за извайване на корем/бедра

Много телевизионни реклами обещават идеално тяло чрез някаква вълшебна машина, която се ползва без почти никакво усилие. Дори и да действа, повечето хора, които си купуват такава, я ползват около 5 дни, след което е захвърлят в някой шкаф.

Приспивателно за деца

Представено е от американската Takeda Pharmaceuticals. Те го рекламират за средство за справяне с децата в пубертет и някак си успяха да заобиколят законите на САЩ и да го пуснат на пазара.

Книгите за самоусъвършенстване

Повечето от тях просто са добър ПР продукт, който няма да ви помогне в нищо друго, освен в това да се разделите с определена сума (която често никак не е малка).

Диетични продукти

Някои са добри, други са вредни за здравето. Защо всъщност си купувате диетични продукти? Ако сте диабетик има смисъл, но ако сте на диета, защо просто не ядете по-здравословна храна, отколкото да си купувате диетичен сладолед, например?

Ножчета за бръснене за еднократна употреба

Те са манна небесна за компаниите, които ги произвеждат – употребиш ги 3-4 пъти и вече са изхабени и трябва да си купуваш нови.

Чинии и прибори за еднократна употреба

Не че идеята не е добра – те вършат работа за пикник или други случаи, в които сме някъде, където не можем да мъкнем истински съдове с нас. Лошото е, че както с всичко друго ние прекаляваме. Използваме ги навсякъде, просто защото ни е по-лесно, отколкото да измием и не ни притеснява нито това, че даваме пари за нещо, което употребяваме 2 секунди, нито това, че замърсяваме.