Много подводни течения поднесоха основните бенчмарк индекси надолу в сряда, след като ден по-рано те опитаха да атакуват четиригодишни рекордни.

Най-явно натежават съмненията около спасителния план за Гърция. Независимо, че кредиторите на страната се съгласиха да отпуснат втория спасителен транш, притесненията доколко наложените реформи са изпълними и ефективни остават. Ясен знак в тази насока бе решението на агенция Fitch да понижи с две степени оценката си за балканската държава от "ССС" на "С", само на крачка от дъното D – присъда, която понасят правителствата, които не успяват да обслужат дълговете си.

Макроикономическите новини не успяха да разведрят мрачните предчувствия на Уолстрийт. Промишлеността и услугите в Еврозоната неочаквано отбелязаха спад през февруари, давайки знак, че усилията на икономиката на региона да излезе от затрудненията си от четвъртото тримесечие на 2011 г. изглежда не се увенчават с успех. PMI индексът на двете индустрии, изчисляван от лондонската агенция Markit Economics пада до 49.7 пункта този месец спрямо 50.4 за януари.

Китай, който се спряга като един от спасителите на Еврозоната, е достатъчно зает със собствените си проблеми. Според прогнози на HSBC Holdings Plc и Markit Economics, Поднебесната империя вероятно ще разочарова света, като регистрира четвърти пореден месец на свиване на производството.

В САЩ, вторичният пазар на жилища отчете продажби от 4.57 млн. на годишна база за януари, което се размина с прогнозите на анализаторите. Отделно, данните за предходния месец бяха сериозно ревизирани в посока надолу.

По-малко явен, но все пак значим фактор, определящ понижението на пазара, е страхът на инвеститорите, че са прекалили с ентусиазма си от началото на 2012 г. Макар че фундаменталните показатели оправдават известно възстановяване на бенчмарк индексите, усиленият марш в посока нагоре, на който сме свидетели напоследък, може да лесно да се окаже необоснован, особено като се имат предвид продължаващите съмнения относно оцеляването на монетарния съюз.

Вина за негативната тенденция в сряда имат и някои корпоративни позиции.

Wal-Mart Stores, които повлякоха Dow надолу във вторник, продължиха да тежат на сините чипове, като загубиха още 2.5% до 58.60 долара след разочароващ финансов отчет за последното тримесечие.

Hewlett-Packard бе друг знаменит аутсайдер, който отстъпи с 1.4% до 28.94 долара. Конкурентите им от Dell не се справят много по-добре, като книжата им поевтиняха с 5.8% до 17.15 долара. И двата компютърни гиганта не успяха да отговорят на очакванията на Уолстрийт с печалбите си за последното тримесечие.

Позатихналите надежди за съвземане на щатския пазар на жилища удариха котировките на строителните компании. Компонентата на S&P, следяща сектора, отбеляза спад от 2.7%, като книжата на KB Home поевтиняха с 4.2% до 11.26 долара. Най-големият американски строител на луксозни домове Toll Brothers завърши първото си фискално тримесечие на червено, докато инвеститорите предвиждаха макар и скромна печалба. В отговор, котировките по позицията се сринаха с 5.2% до 22.48 долара.

Гръцките тревоги натежават най-вече на финансовия сектор, като KBW Bank Index се понижи с две на сто и нито една от включените 24 банки не бе пощадена. Citigroup Inc. отстъпиха с 3% до 32.36 долара. В същия размер бе и понижението на Regions Financial Corp., до 5.80 долара.

Енергетиката обаче се оказа сравнително спокойно убеждище, като се доказа като най-добре представящата се индустрия от S&P 500 за деня, с повишение от 0.2%.

Nabors Industries Ltd. скочиха най-силно, със седем на сто до 21.78 долара, след като изненадаха приятно Уол Стрийт с продажбите и печалбите си за последното тримесечие.

Компанията за сателитна навигация Garmin също се нареди сред фаворитите в сряда, като книжата й поскъпнаха с 9.3% до 48.86 долара, благодарение на силни фискални резултати и обещаващи прогнози за 2012 г.

Gannett обявиха, че ще повишат тримесечния си дивидент от 8 на 20 цента на акция и котировките на издателската къща, чиито активи включват ежедневника USA Today, се изстреляха с 4.2% нагоре до $15.61.

Intuit Inc., създатели на данъчния софтуер TurboTax, зарадваха Уол Стрийт с оптимизма си относно предстоящата година, и акциите им скочиха с 5.9% до 60.92 долара.

В сряда, Dow Jones Industrial Average забрави амбицията си да атакува нивата от 13 000 пункта и отстъпи с 0.2% до 12 938.67. Standard & Poor's 500 се понижи с 0.3% до 1 357.66, а технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 0.5% до 2 933.17.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.