Активите на сребърния фонд могат да бъдат използвани само за трансфери към държавното обществено осигуряване, т.е. за пенсии, а не за изплащане на каквито и да било задължения, в това число погасяване на държавен дълг, заяви в НС вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде БГНЕС.

Сегашният закон не го позволява, както няма и да го позволи законът, който предстои с някои промени, продължи той. Дянков посочи, че средствата на сребърния фонд по закон представляват самостоятелна обособена част от централния бюджет. Общият паричен ресурс на фонда към края на 2011 г. е около 1 млрд. и 800 млн. лева, през пролетта на тази година той ще надхвърли 2 млрд. и 100 млн. лв. във връзка с някои приватизации, които бяха извършени през 2011 г., каза още финансовият министър.

Тези средства могат да бъдат инвестирани в различни финансови инструменти. За периода 2008 – 2011 г., периодът, от създаването на фонда, когато се е са се обезценявали годишно с между 1% и 5.5%. Около 40 млн. лв. средно годишно са се губили от фонда заради консервативната политика, която се е наложена в сегашния закон.

Според Симеон Дянков трябва да се търсят възможности за по-висока доходност от активите на фонда при запазване на ниска степен на риск. Министерство на финансите отчита необходимост от прилагане на гъвкав подход за избор на инструменти с фиксиран доход чрез повишаване на лимитите за инвестиране в дългови финансови инструменти.

Предвижваме изменения в инвестиционните ограничения на сребърния фонд на законово ниво, с оглед пренасочване на активите на фонда към нискорискови дългови инструменти, включително държавни ценни книжа, гарантиращи нисък риск, каза още министърът.