Понякога и Уорън Бъфет греши. Милиардерът не крие тези грешки, в годишното си писмо към акционерите.

В събота акционерите на Berkshire Hathaway чуха новото писмо на Бъфет. На втора страница милиардерът говори за своите грешки.

Разбира се, писмото има много повече примери за добри решения, отколкото за лоши. А 44-те милиарда долара на Бъфет са доказателство за това.

Ето някои от грешките:

За имотите

В миналогодишното си писмо, Бъфет предрече, че през следващата година ще започне възстановяването на имотния пазар, което ще подсили икономическия ръст в САЩ.

Бъфет не увърта и признава, че тук мнението му е било „адски погрешно“.

Той обаче казва, че държавата ще има нужда от повече жилища и това рано или късно ще стане.

За енергийния сектор

Бъфет купи облигации на Energy Future Holdings от Тексас за 2 милиарда долара. Те днес струват едва 878 милиона долара, а в събота той каза, че очаква и тази стойност да намалее. Това показва и че Бъфет смята, че цената на природния газ ще няма да се покачва.

За тази си стъпка Бъфет казва „Каквото и да стане, аз със сигурност съм изчислил погрешно шансовете печалба/загуба в този случай. Признавам, че вашият председател тук направи една „непредизвикана грешка“, както казват в тениса.“

За придобиванията

Бъфет призна, че някои от компаниите, които е придобил, не са оправдали очакванията без да спомене конкретни имена. Той признава, че това е станало, тъй като не се е вслушал достатъчно в съветите на вицепрезидента Чарли Мингър. „Когато придобивам се опитвам да погледна напред в бъдещето на компанията за следващите 10-20 години. В последно време очите ми явно отслабват. Тези на Чарли не, той гласува „против“ на някои от сделките, които аз направих,“ казва Бъфет.

За петрола

През 2008 г. Бъфет увеличи с 4 пъти дела на компанията в ConocoPhillips. По това време цените на петрола и газта стремително се увеличаваха.

Тази инвестиция струва на компанията няколко милиарда долара.

Тогава Бъфет каза, че не е очаквал драматична срив на цените на суровините, който се случаи.

Той обобщава „През 2008 г. направих някои глупави неща.“

В текстилния сектор

Бъфет понякога казва, че самият факт, че е купил Berkshire Hathaway може да е най-лошата му инвестиция. По това време това е била текстилна компания от Ню Ингланд с доста затруднения. Бъфет я е купил през 1960 година. Поддържа я 20 години.

„Аз дори купих още една текстилна компания. В крайна сметка обаче се вразумих и се пренасочих първо към застрахователния, а после и към други бизнеси.“