19 млн. души по света в този момент стягат куфарите и се готвят съвсем скоро да се преместят в друга страна. 48 милиона ще направят това до края на годината или в близките няколко години. Това показва проучването на Gallup: The Many Faces of Global Migration сред 400 000 души в 146 страни. Още 630 млн. души по света заявяват, че желаят да сменят родината си, но не знаят дали ще го направят.

Най- много са потенциалните емигранти в...

Най- много са потенциалните емигранти в мюсюлманските части на света- Близкия изток и Северна Африка. 16% от жителите на тези страни мечтаят за живот в чужбина. Абсолютен лидер са хората, живеещи в Южна Сахара, от които 33% мечтаят да емигрират. Повечето от тези потенциални емигранти са високообразовани ... но всъщност за тях емиграцията е повече мечта, отколкото краткосрочна цел. Сред тези, които през следващите няколко години ще напуснат страната си, хората с висше образование са 6 пъти по-малко.

Защо хората искат да отидат другаде?

Причините, които посочват потенциалните емигранти са различни, но сред тях прави впечатление една, защото е нова: екологичната ситуация в родния регион, която влияе на решението на жителите на страни като Чад, Саудитска Арабия, Централна Азия. Най-често става дума за недостиг на храна и питейна вода в региона, които принуждават жителите да търсят по-добър живот другаде.

Голяма част от потенциалните емигранти не очакват значително подобрение в качеството на живота си след преместването, но се надяват с времето да прехвърлят семейството си и да дадат на децата си шанс за по-добър живот. Тук впечатление прави, че източноевропейците понасят най-трудно живота в нови условия и в чужда страна.

Втора изненада- престижните професии не са стимул за задържане на едно място. Напротив- сред професии като лекари, юристи и дори бизнесмени, желаещите да работят извън страната си са дори повече отколкото сред тези, които работят „по принцип“

Накъде?

Кризата не е променила нищо и дестинациите, в които хората поемат остават познати. 70% от емигрантите са се насочили към 18 страни в света, начело със САЩ с 23% от потенциалните емигранти. Над 25 млн. души посочват за желана дестинация още Канада и Австралия. Западна Европа, Саудитска Арабия и ЮАР са сред вторите най-желани посоки на миграцията с между 20-25 млн. души. Данните за България показват, че тя е посочена от между 0.5-1 млн. души.

Портрет на потенциалния емигрант

Потенциалният емигрант от Близкия изток и Северна Африка е най-често мъж, около 30-годишен, недоволен от екологичната ситуация.

Потенциалният емигрант от Южна и Югоизточна Азия: между 25-44 години, работещ и с добро образование, който смята да напусне страната си завинаги.

Централна Азия: Млад мъж, висшист, който смята да намери временна работа в съседна Русия, с която да издържа семейството в страната си и после да се прибере.

Южна Америка: Образован, между 25 и 44 години, в търсене на по-добра професионална реализация.

Европа: Млади хора- мъже и жени, които търсят работа в рамките на Европейския съюз с цел да подобрят качеството на живота си.