От инвестиционната банка UBS и звеното за анализи на пазара на суровини очертаха най-лошите сценарии за цената на петрола при влошаване на кризата с Иран.

Към настоящия момент цената на петрола се влияе почти изцяло от тези фактори в съчетание с развитието на кризата в Европа и очакванията за световния ръст.

Според Юлиус Уолкър, анализатор от финансовата институция, могат да се опишат четири най-лоши сценария, съобщава от финансовото издание Business Insider. Те изглеждат по следния начин:

1. Европейските санкции влизат в сила от 1 юли, което означава 0.6 млн. барела по-малко за пазара. Петролът тип брент се очаква да поскъпне до 130 долара за барел, което не е много, предвид настоящите му нива от 123 долара за барел.

2. Европа налага пълно ембарго на Иран. При този сценарий се очаква цената на петрола тип брент да се повиши до 138 долара за барел.

3. Износът на петрол от Иран е напълно спрян, най-вероятно вследствие на въздушни удари от страна на Израел. Това означава загуба от 2.5 млн. барела на ден за потребление, а при такъв сценарий цената на петрола се повишава до 205 долара за барел.

4. Пълно спиране на производството на петрол в Иран. То би се случило при предприемане на масирани военни действия от страна на международната общност. При такъв сценарий светът ще губи производство от 4 млн. барела на ден, а цената на петрола тип брент се очаква да се повиши до 270 долара.