Министрите на финансите на еврозоната одобриха отпускането на първи транш от 35,5 млрд. евро за Гърция, чрез които страната да финансира сделката с частните инвеститори по преструктуриране на дълга си, предаде Асошиейтед прес.

Налице са условията за отпускане на държавната помощ от втория спасителен план за Гърция, заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес и БНР.

Общата стойност на втория спасителен план за Атина е 130 млрд. евро.

Това стана възможно, след като Гръцкото правителство обяви, че е постигнало достатъчна подкрепа от частните кредитори за преструктуриране на дълга си, предаде Евронюз. По данни на финансовото министерство 85,8 процента от частните кредитори са приели споразумението за размяна на гръцки държавни облигации. Атина имаше нужда от подкрепа от поне 75 на сто от инвеститорите, за да осъществи споразумението. Съгласно него те ще приемат доброволно загуби до 74 процента от дължимото им.

Тази рекапитализация ще бъде значителна и ще бъде необходима, за да позволи на гръцката банкова система да разшири отново кредита към реалната икономика, каза банкерът Плато Монокрусос от "Юробанк ИефДжи".

Според анализатори споразумението беше единственият начин Гърция да избегне фалита. Освен това то ще отвори вратата за втория спасителен план от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Смятам, че това е повече от очакваното и мисля, че е огромен успех. Това е много важно - не самата транзакция, а фактът, че това е началото на възстановяването на доверието в икономиката, заяви финансовият анализатор Михалис Мазуракис.

Благодарение на споразумението публичният дълг на Атина ще бъде редуциран с над 100 милиарда евро. Предварителните резултати от размяната на ценните книжа ще бъдат обявени от гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос.

За първи път от десетилетия насам в историята на страната ние действахме заедно като парламент, като правителство, и намалихме дълга, каза по-рано Венизелос.