Увеличават се кражбите от банкомати. Най-рискови са София, големите градове и курортите.

До неотдавна българските престъпни групи, които източват банкови карти избягваха да посягат на български пари. Една от основните причини беше, че лимитът на картите обикновено е едва 400 лв. Сега от полицията отчитат ръст в този вид престъпност. Българските банкомати са мишена заради чужденците, чиито карти държат повече пари, информира bTV.

Пет са местата на всеки банкомат, на които хората, които източват картите ни, слагат устройства за шпионаж. Целта е в синхрон да се свали информацията от магнитната лента и да се запамети пин кода. След това тези данни се копират на така наречените бели пластики, които имитират реалната карта. С нея може да се тегли навсякъде по света.

Групите, които се занимават с това, са разделени на нива, които не се познават помежду си. Едни сканират, други поставят, други източват самите карти, трети сглобяват и разглобяват. Има и такива, които само търгуват с информацията, обясняват от ГД "Криминална полиция".

Камера записва кои цифри натискате. Крият се в лайсните на банкомата, обясниха още от "Криминална полиция".

Дори и да скриете пин кода с ръка, данните ви могат да попаднат в нечий лап топ, ако на банкомата е поставена двойна клавиатура. Ето защо от "Криминална полиция" съветват гражданите да се абонират за смс известяването. Така ще знаете за всеки момент, в който парите ви минават от един джоб в друг.

Банката връща пари, ако докажете, че сте били добросъвестен картодържател и не сте си давали пинкода на никого.

Понякога престъпниците подменят и залепената на банкомата информация с телефон при проблем. Оставят свой телефон, на който уж от банката отново ви призовават да издадете секретните си цифри. За да не бъдете мамени и така, носете си оригиналния телефон на банката, преписан отделно от картата.

Засега все пак основна мишена остават чужденците, които ползват кредитни карти без пин или имат повече пари като дневен лимит. Само за година по света са задържани 80 българи като любими дестинации за този криминален бизнес са Кения, Аржентина и Бразилия.