Международната рейтингова агенция Fitch днес повиши рейтинга на Гърция от "частичен дефолт" на "В-", предаде БТА, позовавайки на АФП.

Всички големи рейтингови агенции понижиха рейтинга на Гърция до дефолт, веднага след сделката по гръцкия дълг. Fitch е първата агенция, която върна рейтинг на Гърция.

Fitch определи перспективата на оценката си за платежоспособността на Атина като "стабилна", аргументирайки се с приключването на операцията по размяната на гръцки държавни облигации в понеделник, пише в комюнике на агенцията.

Експертите на Fitch отбелязват, че оценката за дългосрочния дълг на Гърция може да еволюира според траекторията на страната спрямо параметрите, определени от ЕС и Международния валутен фонд и "способността и волята й да спазва сроковете и условията (за изплащане) на преструктурираните облигации" или с други думи на новите държавни ценни книжа, емитирани в понеделник.

Миналия месец Standard&Poor's съобщи, че може да увеличи рейтинга на южната ни съседка до „CCC“ след извършването на размяната на облигации. Moody's също каза, че би могла да ревизира гръцкия рейтинг „своевременно“.