Mеждународната рейтингова агенция Standard & Poor's вчера понижи рейтингите на Португалия и Гърция, изтъквайки като причина факта, че новите правила на ЕС относно спасяването на държави, може да означават, че и двете страни в крайна сметка ще няма да се справят с обслужването на задълженията си, информира Bloomberg.

S&P понижи рейтинга на Португалия за втори път в рамките на една седмица до най-ниското инвестиционни ниво BBB-, което е три нива под рейтинга на Ирландия. Рейтингът на Гърция беше понижен с три нива до до BB-, което е три нива под инвестиционния рейтинг. От S&P изразяват опасения, че двете държави могат да бъдат принудени да преструктурират задълженията си, след като потърсиха помощ от ЕС и че правителствата ще получат средствата си преди другите кредитори.

От S&P предупредиха през миналата седмица, когато понижиха рейтинга на Португалия, че това може да се случи отново съвсем скоро.

Португалия, която има падеж на облигации за 12.8 млрд. долара през април и юни, е изправена пред политическа криза, след като министър-председателят Жозе Сократеш подаде оставка. Нови избори се очакват през май или юни.