Международната рейтингова агенция Standard & Poor's днес понижи рейтинга на Португалия с две нива до BBB и предупреди, че могат да последват понижени с още едно ниво още през следващата седмица в зависимост от окончателната форма на спасителния фонд на Еврозоната, информира Reuters.

S&P последва друга рейтингова агенция Fitch, която също понижи рейтинга на Португалия вчера.

Еврото поевтиня до около 1.4150 долара, след изявлението на S&P, след което възстанови загубите си, което е индикация, че понижението вече е отразено на пазарите, след като Fitch направи същото.

Въпреки че парламентът на Португалия отхвърли мерките за икономически ограничения, от S&P прогнозират, че новото правителство ще трябва да в крайна сметка да ги приеме.

Политическата криза в Португалия вчера доминираше програмата на срещата на лидерите на ЕС усложнявайки допълнително опитите за разрешаването на дълговите проблеми на Еврозоната.

Само преди няколко дни на срещата се очакваше да бъде приет обширен пакет от мерки, които да успокоят финансовите пазари, но сега лидерите на ЕС са поставени в защитна позиция и може да не покажат единност и решителност.