Лондон остава най-добрият град в света за чуждестранни инвестиции, а страните от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) укрепват позициите си, сочи класация на Кей Пи Ем Джи (KPMG), цитирана от Би Би Си и БТА. Москва се класира на 8 позиция, уточнява ИТАР-ТАСС.

Според проучването на Кей Пи Ем Джи и инвестиционната агенция Грейтър Перис (Greater Paris Investment Agency) второто и третото място в класацията се заемат от Шанхай и Хонконг. Най-голям напредък бележи Сау Паулу, който се е придвижил на четвърта позиция, като е увеличил инвестициите си със 160 процента през последните две години. За Москва този показател се е увеличил с 60 процента и руската столица заема 8 място в класацията, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Останалите градове от БРИК също са постигнали значителен растеж на инвестициите. Една четвърт от капиталовложенията сега се падат на Китай и Индия, отбелязва Кей Пи Ем Джи. Бразилия, Русия, Индия и Китай отчитат бърз растеж, а в същото време Европа преживява спад и е сериозно засегната от дълговата криза. Бразилия неотдавна стана 6-тата икономика в света по обем на брутния вътрешен продукт (БВП), изпреварвайки Великобритания. Общият й БВП възлиза на 2,5 трилиона долара, а Сау Паулу е финансовата столица на страната.

През 2011 година Китай изпревари Япония и стана втората икономика в света, припомня Би Би Си. На първите пет града в класацията, сред който Ню Йорк е на петата позиция, се падат 50 процента от инвестициите в 22-та мегаполиса, обхванати от доклада на Кей Пи Ем Джи "Глобален мониторинг на инвестициите в градовете".