Частни лица от днес до четвъртък могат да купуват директно в интернет специални дългови книжа "Би Ти Пи Италия", предаде Франс прес, цитиран от БТА. Операцията има за цел да насърчи гражданите да инвестират в италиански държавен дълг.

"Би Ти Пи Италия е първата държавна облигация, индексирана спрямо италианската инфлация, с 6-месечен купон и 4-годишен падеж, създадена най-вече за частните вложители и инвеститори", посочва министерството на финансите в уебсайта си. Тези дългови книжа могат да бъдат купувани директно онлайн чрез всяка система за онлайн банкиране благодарение на споразумение с Борса италиана (операторът на Миланската фондова борса), която ще направи достъпна новата типология на електронната платформа МОТ (лат. букви). Подобно на другите дългови книжа те ще могат да се купуват и на гишетата в банките.

Минималната сума за подаване на заявка е 1000 евро. Вложителите, които запазят ценните си книжа до техния падеж, ще получат премия за вярност от 4 на хиляда (4/1000) от инвестираната сума.

В края на ноември друга инициатива имаше за цел да насърчи италианците да купуват държавни облигации на страната си. В Деня на държавните облигации, пожънал голям успех, след като бе възприет като порив на национална гордост срещу натиска на пазарите, гражданите можеха да купят облигации без да плащат комисиони на банките.

Италия в края на миналата година бе сочена като следващата потенциална жертва на дълговата криза с колосалния си дълг от около 1.900 трилиона евро (120,1 процента от БВП към края на 2011 година). През декември обаче Рим прие нов план за строги икономии и оттогава има много силно понижение на напрежението на пазара на облигации и спад на лихвите.