Международната агенция Fitch съобщи, че новият бюджет, който българският парламент вчера одобри, ще помогне на страната да намали допълнително дефицита си.Рейтинговата агенция обяви, че одобрява Бюджет 2012 и запазва положителната си перспектива за България.

Въпреки това тя подчерта, че е малко вероятно рейтингът на страната да бъде повишен без икономически ръст и стабилизиране на банковия сектор.

Проектобюджетът на София цели дефицит от 1.3% от БВП. Това е предпоставка за икономически растеж от 2.9% - ниво, което според нас е оптимистично с оглед забавянето на еврозоната.

Европейската комисия (ЕК), например, предвижда българският ръст да бъде едва 2.3%. България обаче базира данните си на ръст на приходите от 1%, което е предпазливо, но и напълно допустимо.

Кредитната позиция на страната е на прав път. Икономиката на балканската държава показа завидна гъвкавост при приспособяването си към световната финансова криза.

Възстановяването обаче зависеше от износа и очакваме сега да се забави с оглед повишаващия се риск от рецесия в еврозоната. И именно това прави перспективите пред България несигурни. Страната освен това има проблеми с банковата си система. Броят на необслужваните кредити, например, продължава да се покачва, но пък ръстът им се забави спрямо началото на кризата.

Голям брой български банки са чужда собственост и това също е предизвикателство, коментират от Fitch, цитирана от БГНЕС.

Гръцки и италиански институции контролират над 40% от активите на банковата система. Малко вероятно е гръцките банки да са в състояние да рекапитализират българските си клонове, ако се стигне до значително влошаване на качеството на активите. Италианската UniCredit Bulbank притежава близо 15% от българските банкови активи и според нас има голяма вероятност ръководството на UniCredit да й предостави допълнителен капитал, ако се нуждае от такъв.

Предкризисните темпове на растеж от над 6% се уповаваха на огромния поток от капитали и скоростен ръст на банковите кредити в частния сектор, които вече не съществуват. Липсата вероятно ще се отрази на българския БВП. Считаме, че българската банкова система е достатъчно сила, за да издържи на евентуално екстремно влошаване на гръцките и италианските финансови системи. Това отчасти се дължи на клоновете, които са сравнително малки спрямо "родителите" си, тъй като нямат значително участие в гръцките и италиански дългове. А и Българската народна банка (БНБ) може да ограничава опитите за репатриране на средства, които нарушават разпоредбите.

Въпреки силата на банковата система, не можем изцяло да отхвърлим възможността за възникване на финансова паника в България. Ако това се случи, ще очакваме БНБ да действа бързо, за да осигури ликвидност на най-големите банки в страната, завършва в анализа си Fitch.