Камери на бензиностанциите във Великобритания ще направят невъзможно зареждането на гориво на кола без застраховка или с неплатени данъци. Такива са най-новите планове на правителството, пише Мирър.

Това е поредната драконовска мярка на Даунинг Стрийт, с която се надяват да се справят се справят веднъж завинаги с около 1.4 млн. автомобилисти, които шофират без задължителната застраховка.

Наблюдателни камери, които разчитат регистрационните табели на колите вече функционират на хиляди бензиностанции на Острова. Там шофьорите могат да заредят само след като камерата е заснела и разпознала регистрационния номер на превозното средство. Предназначението на системата сега е да възпира кражбите на гориво, които шофьорите правят, като си тръгват без да платят.

Новите планове на властта обаче предвиждат същите камери да започнат да правят и справка в базата данни на Агенцията за лицензиране на водачите и превозните средства (DVLA) преди да започне зареждането. Ако возилото се окаже незастраховано или на са платени данъците му, системата ще блокира съответната колонка, на която е спряло.

Предложенията ще имат огромен ефект, като принудят автомобилистите да се застраховат и да платят данъците си, ако искат да шофират.

Великобритания има един от най-лошите за Западна Европа показатели по обхват на задължителната автомобилна застраховка - един на всеки 25 водачи на Острова шофират без полица. Всяка година около 160 души биват убити, 23 000 - ранени от незастраховани и неустановени автомобилисти, според последните данни.

Даунинг стрийт ще трябва да обсъдят идеята с най-големите компании за горива в следващите няколко седмици. Някои търговци на дребно обаче заявиха, че с тази мярка ще се отиде прекалено далеч и може да изложи касиерите на риск.

"Автомобилистите и в момента са „на нож“ с персонала ни заради високите цени на горивата. Това предложение ще увеличи вероятността за конфликт - нашите касиери не са правоприлагащи органи", е бил коментарът на Брайън Мадерсън от организацията на независимите бензиностанции RMI Petrol.