Инженерите и архитектите са издигнали туризма до нови висини. Буквално.

Вижте най-впечатляващите наблюдателни площадки в света:

The Stratosphere Casino, Hotel and Tower, Лас Вегас

Предлага невероятни гледки към града на греха. Има закрита и открита наблюдателна площадка на височина 350 метра. И това не е всичко, кулата има атракция наречена Insanity (в превод – лудост). Тя представлява голяма метална ръка, която провесва желаещите над ръба на сградата, на височина от над 270 метра.

Но и това не е всичко – можете да пробвате и контролиран скок надолу от покрива на кулата!

CN Tower EdgeWalk, Торонто

На върха на сградата CN Tower има ресторант с невероятна гледка към града и езерото Онтарио. От 2011 г. тук има нова атракция – EdgeWalk (в превод – ходене по ръба). От май до октомври инструктори водят група от 6 души по ръба на покрива. Вятърът там е доста сериозен, но участниците са завързани с въже. Височината е 356 метра.

Dachstein Sky Walk, Австрия

Наричат го „балконът на Алпите“. Намира се на върха на сграда, висока 249 метра, която самата се намира високо в планината. В ясен ден от тук може да се видят дори Словения и Чехия.

Grand Canyon Skywalk, Аризона

Предлага нещо като ходене във въздуха. Желаещите ходят по стъкло на височина 1219 метра. Платформата е с формата на подкова в точно над каньона и гледката надолу не е за хора със слаби сърца. Откакто площадката функционира (от 2007 г. насам) атракцията е привлякла 1.5 туристи.

SkyPoint, Австралия

Намира се на височина 229 метра, на на 77-ми и 78-ми етаж на сграда Q1 –жилищна сграда, построена през 2005 г.

London Eye, Лондон

Намира се на огромно виенско колело, близо до река Темза. Виенското колело има 32 капсули, които побират до 25 души. Колелото е високо 135 метра и е най-високото в Европа. В ясен ден се вижда замъка Уиндзор, който се намира на 40 километра от колелото.

The House on the Rock, Уисконсин

Построена е на огромна скала и привлича посетители от 1960 година насам. Чарът й обаче се увеличи, когато бе създадена „Стаята на безкрая“ – тя се издига на 47 метра над долината. Около нея има и други атракции като спа, голф игрище и др.

Мостът Royal Gorge Bridge, Колорадо

Когато бе построен през 1929 г. това бе най-високият въжен мост в света. От него се разкрива гледка надолу към скалата, издълбана преди 3 милиона години.

Willis Tower, Чикаго

Преди бе позната като Sears Tower. Това най-високата кула в Западното полукълбо – 441 метра и 110 етажа. На 103-ия етаж се намира атракцията Skydeck, от която можете да видите 4 щата – Илиноис, Индиана, Мичиган и Уисконсин, вкл. езерото Мичиган. Гледката не е само напред, а и надолу. Има 4 кутии, които се издават над сградата, а подът им е от стъкло.

Sands SkyPark, Сингапур

Намира се на 200 метра височина, на върха на кулите на хотел Marina Bay Sands. Освен това на покрива има и басейн, чийто край изглежда така сякаш свършва във въздуха.

Empire State Building, Ню Йорк

В продължение на 41 години това бе най-високата сграда в света. На 102-ия етаж има обсерватория, от която се открива гледка към тротоара долу от 381 метра.