Когато търсят служители компаниите пишат в обявите изисквания като „лоялен, отговорен, да проявява инициатива, да притежава лидерски качества и т.н“.

Това ли са качествата, които характеризират идеалните служители?

Според Inc.com шефовете трябва да гледат за следните неща:

1. Те не вършат само това, което пише в описанието на длъжността им

Описанието на позицията – това с две думи са задължения на един служител. Но не е ли чудесно, когато служителят върши това, което трябва, а не само това, което фигурира в описанието на длъжността. Добрият служител разбира когато някъде има проблем и скача да го решава и без да му се казва „Направи това.“

2. Те са ексцентрични...

Неконвенционалните личности раздвижват атмосферата и развалят рутината. Те често имат брилянтни идеи. Не се страхувайте от неконвенционални личности, напротив – окуражавайте различните.

3. ...но знаят кога трябва да станат сериозни.

Те са забавни, когато трябва, но и хладнокръвни, когато се налага. Ако иначе забавни хора не знаят кога да спрат с шегите и закачките, то те не попадат в графа „идеални“.

4. Хвалят на всеослушание...

Те оценяват постиженията на другите и не се колебаят да изразят възхищението си.

5. ... но се оплакват тихо

Когато има проблем те няма да се оплачат пред всички, а ще отидат да говорят с този, от когото зависи решението на въпроса тихо и лично.

6. Говорят, когато другите мълчат

Понякога на срещи никой не иска да вземе думата. Един ръководител на отдел споделя „Веднъж един служител ме попита за съкращенията по време на среща. След това му казах, „Но ти вече знаеше това, защо ме попита?“ А той каза „Аз знаех, но има много хора в отдела, които не знаеха, а се страхуват да попитат.“

7. Обичат да опровергават тези, които не вярват в тях

Те имат много силна мотивация, нещо по-дълбоко от желанието просто да си вършиш работа. А мотивацията може да е най-ценното нещо, защото за какво са ти интелигентност, талант и умения, ако се страхуваш да ги докажеш?

8. Непрекъснато работят по нещо

Тези хора никога не са доволни, но в добрия смисъл на думата. Непрекъснато подобряват нещо, работят по някоя идея, измислят нещо ново и т.н.