Гърция все още не е избегнала опасността от фалит. Това предупредила шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард пред американски телевизионен канал, съобщава гръцкият в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Изтъква се, че Лагард отправи ясно послание към политическите сили в Гърция с оглед на предстоящите парламентарни избори в страната, че въпреки новото кредитно споразумение и успешния край на програмата за преструктуриране на дълга, Гърция не е избегнала окончателно опасността от фалит. Още не е сигурно, че Гърция е избегнала фалита и евентуално принудително излизане на страната от ЕС и еврозоната, казала Лагард пред Си Би Ес (CBS).

Представителят на МВФ Джери Райс вчера заяви, че уверенията, дадени от двете големи партии в Гърция - ПАСОК и Нова демокрация, че ще се придържат към прилагане на споразумението за втория заем след изборите, действат успокояващо на фонда, но добави, че е естествено, когато има избори в една страна да има известна несигурност. Той обаче подчерта, че е от значение гръцката антикризисна програма и след изборите да получи широка политическа подкрепа.

В. "Катимерини" пише, че в същото предаване на въпросната американска телевизия е говорил и германският финансов министър Волфганг Шойбле, който казал, че за сегашната криза гърците търсят изкупителна жертва в лицето на Германия. Когато цели страни и народи живеят над възможностите си и след това бъдат принудени да правят икономии и са заставени да извършват съкращения и реформи на пазара на труда, тогава е логично да хвърлят вината върху други, посочил Шойбле.