Цените на пощенските марки във Великобритания се увеличават и това провокира Би Би Си да провери кои са най-скъпите пощенски услуги в света.

Цената на марка А клас на Острова се вдига от 46 пенса на 60 пенса, което е увеличение от 1/3. От Royal Mail обаче твърдят, че техните цени са сред най-ниските в Европа.

Според класацията на BBC десетте държави, където пощенските услуги са най-скъпи по абсолютна стойност са:

1. Норвегия

2. Дания

3. Ямайка

4. Перу

5. Швейцария

6. Словакия

7. Япония

8. Великобритания

9. Белгия

10. Швеция

Ако обаче се вземе предвид покупателната способност на населението, класацията се променя:

1. Ямайка

2. Перу

3. България

4. Словакия

5. Латвия

6. Полша

7. Норвегия

8. Дания

9. Аржентина

10. Великобритания

Да пуснеш писмо в България струва 85 стотинки (0.68 долара), но за българите това не е малко, отбелязва BBC.

Изследването на BBC обхваща 65 държави по света. На първо място по номинална стойност е Норвегия, където стандартната марка струва 1.67 долара.

Норвегия е една от страните, където използването на традиционните пощи намалява. А когато клиентите намалеят, остават две опции – да се увеличат цените и да се променят услугите и продуктите.

Ако се вземат предвид доходите на населението на първо място излиза Ямайка, където обикновена марка струва 1.39 долара. За тази цена обаче писмото може да се изпрати не само в Ямайка, но и в друга държава из Карибието, както и в двете Америки.

В Перу цената е 1.12 долара за стандартна марка. За тази сума един перуанец може да си купи супа, пиле с ориз и безалкохолно. За тази сума може да пътува и от единия край на столицата Лима до другия три пъти с автобус. Бедните перуанци обикновено изкарват по под 3 долара на ден. Ако искат да изпратят по-тежък пакет, на перуанците им е по-евтино да му купят билет за междуградския автобус. От BBC потърсили Serpost (националната поща на Перу) за коментар, но се оказа, че служителите там в момента стачкуват.

Най-евтина е пощата в Бангладеш, там една стандартна марка струва 5 цента. Евтино е още във Виетнам, Тайланд, Пакистан и Индия.

Най-точна в Европа пък е пощата в Люксембург и Швеция. Най-често не успяват да доставят писмата навреме в Румъния и Полша.