Основен стабилизиращ фактор за множество банки в Европейския съюз сега са безпрецедентните помощи, отпускани от правителствата и централните банки на европейските държави, както и от международни финансови организации. Това се посочва в доклад на рейтинговата агенция Standard and Poor's, разпространен на световните пазарим съобщават ИТАР-ТАСС и БТА.

Според анализаторите на агенцията не може да се очаква, че тази помощ скоро ще бъде прекратена, а това води до запазване на високата степен на неопределеност в банковата система на ЕС.

В доклада, озаглавен "Пет ключови области на риск за банките в Европа" са посочи евентуалните кризисни явления, застрашаващи европейските банки - понижаване на рейтингите на сраните от ЕС, икономически спад, недостиг на средства, въвеждане на по-строги норми за регулация, промяна във формите за държавна подкрепа за банките.

Тези рискове застрашават цяла група европейски банки, което може да доведе до понижаване на рейтинга им при негативно развитие на събитията, допълва рейтинговата агенция.