Терасата може да е едно от най-приятните места в дома ви. Ако имате достатъчно пространство и хубава гледка, пред която да пиете кафето си сутрин.

Вижте няколко идеи за тераси:

Балкон под земята

Балконите обикновено са над земята, но в Япония, архитект Юкихару Сузуки създаде къщата Сукая, която има подземен тунел, водещ до красив балкон.

Уилис Тауър

Ако се страхувате от височини, то това не е за вас. Собствениците на Сиърс Тауър в Чикаго инсталираха 4 прозрачни стъклени кутии на 103-ия етаж на сградата, които служат за нещо като наблюдателна площадка. Те се намират ба 413 метра над земята и гледката надолу е потресаваща.

VM House

Това е комплекс с апартаменти, съставен от две сгради във формата на буквите V и M. Балконите са триъгълни и смело стърчащи от сградата като бодли на таралеж. Дизайнът на сградата не е само естетически – така хората в нея си осигуряват много повече светлина и възможност за комуникация със съседите.

Шарени балкони в Словения

Това са два блока в Изола, Словения. Всеки един от тях има 30 апартамента. Проектът спечели национален конкурс за жилищна сграда. Балконите са с гледка към морето.

Балкони-чаши

Тези балкони са част от промоционалната кампания на чай Niimi.

Балкон за автомобили

Германските архитекти Манфред Дик и Йоханес Каука искат да помогнат на шофьорите да си паркират автомобилите пред апартаментите. Автомобилите ще се качват до вашия етаж с асансьор. Така ще ви е по-лесно да разтоварвате, няма да се притеснявате, че ще ви откраднат ударят колата на паркинга.

Тераса-хамак

Дизайнерите от G10 Design имат идея за тераса-хамак, която да можете да закрепите навън от прозореца си.

Тяхната идея е специално за хората в Амстердам – там много малко домове имат балкони.

Не всички холандци обаче си падат по идеята – балконът-хамак изглежда доста опасен.

Сгъваем балкон

Дизайнът е на Hofman Dujardin Architects. Получи награда за новаторски дизайн през 2008 година.

Това са прозорци от алуминий, метал и стъкло, които се разгъват като тераси.

Бонус

Тераси плувни басейни

Тази снимка бе разпространена в медиите, като се твърдеше, че това е проект за луксозна 37-етажна сграда в Мумбай. Оказа се, че такъв небостъргач действително ще се строи и ще бъде супер модерен, но архитектите отрекоха да имат намерение да правят басейни на терасите. Това е доста сложно и опасно намерение. Въпреки това, обаче, изглежда чудесно като идея!