Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър увери съгражданите си, че администрацията на Обама прави каквото може, за да накаже виновниците за най-тежката финансова криза след Голямата депресия, предаде Ройтерс.

Колелата на правосъдието се завъртат, каза Гайтнър в Портланд, където посети и една от тамошните фабрики, съобщава БТА.

Те не се въртят толкова бързо, колкото биха искали хората, но ние имаме най-добрата система в света, за да сме сигурни, че можем да приложим законите си, заяви Гайтнър.

Той даде да се разбере, че не е толкова лесно да се търси отговорност за катастрофата, предизвикана от рухването на пазара на недвижими имоти и от финансовата криза, защото повечето кризи не са предизвикани от престъпна дейност.

Повечето кризи са предизвикани от смесица на глупост, алчност и безразсъдство, от поемане на рискове и надежди, каза Гайтнър.

Той посочи, че няма как тези проблеми да се решават със законови забрани, но може и трябва да се изработват добри правила срещу измамите и злоупотребите.

Макар срещу някои от най-големите банки от Уолстрийт да са подадени граждански искове във връзка с финансовата криза, никой още не е влязъл в затвора, отбелязва Reuters.