Златото поскъпна към ключовата граница от 1 650 долара за унция на фона на понижението на долара до три-седмичен минимум спрямо еврото, след като от Фед заявиха намеренията си да държат нивата на лихвите при рекордно ниско ниво до 2014-та година.

Фючъсите на благородния метал поскъпнаха с 0.3% до 1 648 долара за унция. Така златото продължава да се търгува трайно при нива по-високи от тези на платината, която се търгува при 1 557 долара за унция.

Петролът също получи подкрепа от коментарите на Фед и суровината се търгува на нива трайно над 119 долара за барел.

Фючърсите на щатските индекси регистрираха леко връщане по-рано през деня, но неутрализираха загубите и сочат отваряне на индексите с почти без изменение спрямо вчерашните им нива.

Вчера цената на златото се понижи моментно под 1 625 долара, след разочароващите коментари на Фед.

Междувременно физическото търсене на злато е разочароващо. Индийските купувачи все още не са се завърнали трайно на пазара, въпреки възобновяването на водещ фестивал в страната, свързан с покупката на накити, коментират пазарни наблюдатели.

Във връзка с фестивала Akshaya Tritiya във вторник, продажбите се очаква да са се понижили наполовина до 10 тона през тази година. Слабостта на индийската рупия и високите цени на благородния метал възпират на този етап купувачите.