Най-скъпите басейни в света струват милиони и дори милиарди долари, като голяма част от тях могат да бъдат открити в курорти и частни резиденции. Изненадващо е обаче, че много от тях са отворени за обществено ползване и всеки желаещ може да се наслади на лукса на хубавия живот, без да е платил дори минимална част от цената им.

Високата им цена често идва от технологиите, използвани за пълненото и пречистването им, както и от луксозните материали за създаването им-мрамор, мозайки и фини елементи:

10.Термалните бани Гелерт

Цена: неизвестна

Термалните бани в Будапеща, Унгария, са смятани за най-скъпите в Европа. Това е най-старата функционираща и до днес обществена минерална баня в света, създадена в стил Арт нуво, запазен и досега. В нея има няколко лечебни басейна с обща площ 700 кв. м, между които външен, детски и луксозна римска баня.Всички те са изработени от мрамор, теракота, класически мозайки, а сред тях са разположени безценни произведения на изкуството.

9.Umaid Bhawan Palace

Цена: 225 000 долара

Umaid Bhawan Palace в Индия някога е бил царска резиденция, а днес- луксозен хотел. През 1943 г., когато е построен, той разполагал с най-скъпия и голям басейн за времето си, по който работили 3 500 строители. Басейнът е известен като „Зодиакът“, защото е покрит с мозайка, изобразяваща дванадесетте зодиакални знака, докато стените и таванът са покрити с хиляди малки, 1-инчови, златни плочки.

8.Басейн в резиденцията на Кичуков

Цена: 1 млн. долара

Град Гилбърт, Аризона, е дом на най-скъпия американски плувен и луксозен частен басейн. Той е десет пъти по-голям от стандартните частни басейни, построен е за 5 месеца и разполага с водна пързалка, водоскоци и фонтани. Една от най-интересните специфики на басейна е системата за контрол, която благодарение на специален софтуер позволява на семейството да контролира работата на басейна от всяка точка на планета.

7.Nemo 33

Цена за басейна: 3 млн. долара

Басейнът в Брюксел, Белгия, е с дълбочина 33 метра, което го прави най-дълбокия изкуствен басейн в света. Пълни се с 2.5 млн. литра вода и изобилства от подземни тунели и изкуствени пещери, които посетителите могат да изследват.

6.Hearst Castle

Цена: 10 млн. долара

Калифорнийското имение Hearst Castle е дом на два луксозни басейна, построени между 1924 и 1936 година. По-големият и по-скъп сред тях, е открит и има размер 32х18 метра, докато по-малкият е закрит. И двата са проектирани да приличат на древни римски бани и са облицовани с мрамор и скъпи мозайки.

5.Басейнът на Лев Левиев

Цена: неизвестна

През 2008 г. израелският бизнесмен Лев Левиев се мести в Лондон, в най-скъпата частна къща, строена някога в Обединеното кралство. Само за строителството на луксозния си дом Левиев плаща между 65- 70 млн. долара, като голяма част от тях отиват за луксозен вътрешен басейн, признат за най-скъпия частен басейн в света. Той е облицован в злато и предлага пълна спа и сауна процедури.

4.Сан Алфонсо дел Мар

Цена : 2 млрд. долара

Басейнът на южното крайбрежие на Чили променя начина, по който светът гледа на плувните басейни. Той е построен на самия бряг на Тихия океан, като идеята била да се предпазят туристите от многобройните набези на акулите в района. Гигантският басейн е вписан в Книгата за рекордите на Гинес, има размерите на шест хиляди стандартни басейни, а по него можете да карате лодка. Ако се опитате да го преплувате, трябва да изминете 1.3 км. Създателите на басейна имат и уникална технология, която позволява пречистването на 2.5 млн. литра океанска вода за напълване на басейна.

3.Seagaia Ocean Dome

Цена за басейна: 2 млрд. долара

Sheraton Seagaia Resort в Миазаки, Япония, е най-големият закрит басейн в света и същевременно най-скъпият (входният билет струва 30 долара). Дълъг 100 м и широк 300 м, този басейн има подвижен покрив, който в по-топлите дни се отваря. Няколко пъти на ден басейнът дава възможност на сърфистите „да яхнат вълната“, а изкуствен вулкан изригва на всеки 15 минути.

2.Sarojin Resort

Цена: 2 млрд. долара

Тайландският курорт Пукет е дом на един от трите най-скъпи басейна в света. Хотелът, в който е разположен басейнът, както и самият той, бяха напълно разрушен от цунамито, ударило Азия през 2007 г., но в последствие всичко това бе възстановено. Басейнът с изглед към Индийския океан е голям 25 кв. м, покрит в мозайки, а по него плава тайландска беседка за масаж.

1.City of Stars

Цена: 12 млрд. долара

Мегабасейнът в египетския курорт Шарм ел Шейх е поредното предизвикателство за Crystal Lagoons, компанията, построила мегабасейна в Сан Антонио дел Мар, и ще ползва същите патентовани технологии.

Той е по-голям с един километър от настоящия най-голям басейн в света и е част от курортния комплекс City of Stars. Този басейн да се простира на 8.8 х, като цената му е 5.5 млн. долара.

В последствие той ще бъде свързан с нов проект за басейн в Сома Бей, южно от Кайро, който ще бъде на 8.5 х. Целият проект струва 12 млрд. долара и прави басейна най-скъпия в света. След завършването му по него ще може дори да се плува с кораб.