След мрачния финал на април, щатският фондов пазар откри последния пролетен месец с апломб.

Dow Jones Industrial Average удари четиригодишен рекорд, след като яхна вълната на по-силните от очакваното данни за промишлеността в САЩ.

Индексът на Institute for Supply Management скочи до 54.8 пункта, надхвърляйки дори най-оптимистичните прогнози на анализаторите, за да достигне най-високото си ниво от юни насам. Позитивното настроение се отрази на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, като Morgan Stanley Cyclical Index се покачи с 1.6%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, се вдигна с 1.1%. Сред знаковите позиции, акциите на JPMorgan поскъпнаха с 1.9% до $43.79, на Intel – с две на сто до $28.95, а най-големият американски производител на алуминий Alcoa затвори с 2.5% нагоре на $9.97.

Sears Holdings бяха най-силно представилото се дружество от S&P 500, като скочиха с 15 на сто до $62.05. Търговската верига обяви печалба за първото тримесечие от $195 млн., след като година по-рано отбеляза загуба за същия период.

Зърненият преработвател Archer Daniels Midland Co. също успя да изненада приятно Уол Стрийт със счетоводните си резултати, благодарение на засилените продажби в Северна Америка, и се изстреля със 7.1% до $33.02.

Енергетиката бе най-силно представилата се индустрия от S&P 500 във вторник, със средно повишение от 1.4%, като 39 от 44-те позиции, включени в компонентата, завършиха сесията на позитивна територия.

Chesapeake Energy Corp. скочиха със 6.3% до $19.60. Компанията ще назове независим председател, който да замести Обри МакКлендън и ще прекрати програмата, която позволяваше на висшите мениджъри да придобиват дялове от добивните операции.

Anadarko Petroleum Corp. напреднаха с 2.5% до $75.06. Вторият по пазарна капитализация щатски производител на петрол и природен газ обяви ръст на печалбите за първото тримесечие, благодарение на поскъпването на черното злато.

Соларните производителите поеха нагоре след като Citigroup Inc. повишиха оценката си за сектора, позовавайки се на признаци, че „дъното е достигнато”. SunPower Corp. скочиха със 7.8% до $6.05, а Trina Solar Ltd. – с три на сто до $7.48.

Покачването на S&P 500 за деня обаче бе ограничено от четвъртия пореден ден понижение на Apple. Книжата на технологичния гигант поевтиняха с 0.3% до $582.13, след като отбелязаха повишение от 2.2% по-рано през деня.

Avon Products Inc. се сринаха с 8% до $19.87. Козметичната компания се оплака, че печалбите й за първото тримесечие са накърнени от поскъпването на суровините и работната ръка.

Производителите на индустриално оборудване Emerson Electric Co. също разочароваха Уолстрийт със счетоводните си резултати и паднаха с 6.4 на сто до $49.18.

Във вторник Dow Jones Industrial Average набъбна с 65.69 пункта, или 0.5%, до най-виското си ниво от 28 декември 2007 г. – 13 279.32. Standard Poor's 500 се покачи със 7.91 пункта, или 0.6%, до 1 405.82, а технологично ориентираният Nasdaq Composite – с 4.08 пункта, или 0.1%, до 3 050.44. Около 6.7 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или приблизително колкото е среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.