В четвъртък, Уолстрийт бе в добро настроение и пренебрегна серия разочароващи икономически статистики, окрилен от силните данни за продажбите на жилища в САЩ.

S&P 500 закръгли напредъка си за последните три дена до 2.4% - най-значителното повишение от февруари насам, а Dow набъбна с повече от 100 пункта.

Пазарът се изстреля нагоре, след като сезонно коригираният индекс на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, следящ вторичните продажби на домове, скочи с 4.1% през април до 101.4 пункта. Резултатът зарадва приятно анализаторите, които не се надяваха покачването да надвиши 1.3%.

На този фон, признаците за забавяне на възстановяването на пазара на труда не разтревожиха особено инвеститорите. Броят на новоподадените молби за помощи за безработни през последната седмица намаля с едва 1000 до сезонно коригираните 388 хиляди, обяви Министерство на труда. Понижението бе доста по-скромно от очакваният спад до 376 хиляди, а данните за предходната седмица също бяха ревизирани нагоре.

Отделно, общият производствен индекс на региона на Канзас, изготвян от Федералния резерв, се срина до 3 пункта през април спрямо 9 за март. Новините от Стария континент не бяха по-радостни, като докладът на Европейската комисия разкри рязко влошаване на потребителското доверие, от 94.5 пункта през март до 92.9 за април.

Въпреки макроикономическите разочарования, щатските бенчмарк индекси остават на позитивна територия. Това донякъде се дължи на факта, че мечките се бяха настроили за слаб сезон на корпоративните отчети, притеснени, че няма начин проблемите на глобалната икономика да не ударят печалбите и на американските корпорации. Ден след ден обаче щатските компании успяват да изненадат Уол Стрийт с по-силни от очакваното счетоводни резултати, което наклони везните в полза на биковете.

Жилищният строител PulteGroup бе доказателство за обореният песимизъм, като успя да отчете по-малка от очакваното загуба през първото тримесечие и акциите му се изстреляха с 10.11% до $9.58. Производителят на софтуер Citrix Systems поскъпна още по-впечатляващо – с 12.43% до $86.76, след като се похвали с по-силни от предвижданото печалби и вдигна прогнозата си за 2012 г. като цяло.

Chevron напреднаха с 2.3% до $106.22 след като втората по големина енергийна компания в САЩ вдигна тримесечния си дивидент от 81 на 90 цента на акция.

Wal-Mart Stores Inc. започнаха да наваксват загубите, натрупани поради обвиненията за платени подкупи от над $24 млн. в Мексико. В четвъртък, позицията бе най-силно представилата се от сините чипове, с повишение от 2.8% до $58.95. За последните три дни, Wal-Mart се сринаха с 8.2 на сто.

За съжаление, United Parcel Service, които се смятат за мерило за представянето на глобалната икономика, тъй като обслужват разнородни пратки на фирми от различни браншове и калибър, изнесоха разочароващи счетоводни данни и книжата им отстъпиха с 1.76% до $78.25. Новината дръпна транспорта като цяло надолу, като Dow Jones Transportation Average се понижи с 1.1%.

Starbucks Corp. се сринаха с 4.5% до $57.90 в извънборсовата търговия в четвъртък вечер, след като най-голямата верига кафенета в САЩ разочарова Уолстрийт със слабите си продажби, накърнени от унилия интерес на клиентите в Европа.

Exxon Mobil Corp. паднаха с 0.9% до $86.07. Глобалният енергиен гигант обяви, че нетната му печалба пада с 11%, поради най-значителното понижение на продукцията от 2008 г. насам.

Dow Chemical Co. се гмурнаха с 3.4% до $34.85, след като дружеството се оплака, че поскъпващият петрол вдига разходите по производство на пластмаси.

Aetna Inc. се сринаха с 8.2% до $45.31. Третият по големина здравен застраховател по обем на продажбите отчете печалба за първото тримесечие, която разочарова инвеститорите.

В четвъртък, Dow Jones Industrial Average добави нови 113.90 пункта към стойността си, или 0.9%, до 13,204.62, а Standard Poor's 500 се вдигна с 9.29 пункта, или 0.7%, до 1,399.98. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачи с 20.98 пункта, или 0.7%, до 3,050.61. Около 6.7 млрд. акции смениха собственика си на пода на щатските борси, или приблизително колкото е среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.