Доларът се повиши за втори пореден ден спрямо йената след достигане на 10-седмичен минимум към японските пари. Причината за това до голяма степен са очакванията щатските компании да са добавили нови работни места през април, за което ще свидетелстват данните на ADP.

Тези очаквания допълват очакванията за липса на по-нататъшни стимули от страна на Фед в подкрепа на водещата световна икономика.

Зелените пари поскъпнаха и спрямо еврото, след като трима членове на FOMC заявиха, че не виждат конкретна нужда от по-нататъшни парични стимули.

Еврото се търгува при нива от 1.3210 спрямо долара рано тази сутрин, в сравнение с нивата му от 1.3230 късно снощи.

Спрямо йената доларът се разменя за 80.40 йени, след като моментно вчера щатската валута се понижи под психологическото ниво от 80 йени.

Една от валутите, спрямо които на долара е изключително трудно да поскъпва, е британският паунд. Той се е закотвил и трайно се търгува при нива над 1.6200 за долар – при 1.6226 рано тази сутрин.

„Комбинацията от коментарите на говерньорите от Фед и очакванията за по-добри данни за заетостта карат инвеститорите да се запитат дали трябва да заложат повече на възстановяването на САЩ“, коментира Робърт Ренни, валутен стратег в Westpac Banking Corp., цитиран от Bloomberg. Това е нещо, което очевидно ще подкрепя долара, допълва анализаторът.

Щатските компании се очаква да са добавили 170 000 нови работни места през април, след тези в размер на 209 000 предходния месец според средните очаквания на анализаторите.

Междувременно данни за активността в сектора на производството в САЩ отчетоха по-добро възстановяване от очакванията на специалистите. Индексът ISM в сектора се е повишил до 54.8 пункта през април, което бе най-високата му стойност от юни миналата година и над средните очаквания за стойност от 53 пункта.