Алексис Ципрас, лидерът на радикалната гръцка левица СИРИЗА, не успя да събере мнозинство за сформирането на кабинет, който да се противопостави на мерките за икономии, предаде Франс прес, цитирана от БТА, и обяви, че се отказва от връчения му мандат.

Той ще стане вторият лидер, върнал мандата за формиране на правителство, след като лидерът на партия Нова Демокрация Адонис Самарас не успя да формира коалиция.

"Не можем да осъществим мечтата си за ляво правителство. Утре ще върна мандата, поверен ми от президента на републиката и ние ще продължим да участваме в предвидените по конституция процедури", заяви Ципрас пред парламентарната си група, след като се срещна с лидерите на всички влезли в парламента партии.

Сега бившият финансов министър Евангелос Венизелос, председателят на ПАСОК - класиралата се на трето място партия след изборите в Гърция на 6 май, ще опита да формира правителство.

На фона на политическата несигурност Еврозоната реши да блокира отпускането на един милиард евро за Гърция, който е част от 5.2-те милиарда, които трябва да изплати на Гърция. Решението по този въпрос се отлага за следващото заседание на министрите на финансите на страните от еврозоната. То ще се състои в понеделник в Брюксел.

Гърция няма нужда от оставащия един милиард преди юни и той ще бъде изплатен в зависимост от нуждите на финансиране на страната, посочи в изявление Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС).

Фондът за сметка на това даде зелена светлина за изплащането на 4.2 милиарда евро за Атина.

Както в миналото, така и сега ЕФФС ще депозира тази сума в специална сметка, предназначена за обслужването на гръцкия дълг.