По отношение на цената на бензина, страната ни, като членка на ЕС, е изключително напред в класацията на страните с най-скъпи горива. Още по-напред сме, когато цената на бензина се сравни с дохода на населението. Ето и кои са страните с най-висока цена на бензина в света и къде сме ние:

1. Норвегия

Малко изненадващ е фактът, че потребителите в една от най-богатите на петрол страни плащат и най-високата цена. Цената на премийното гориво в Норвегия е 2.56 долара за литър.

Високите цени на горивата в страната се оправдават с факта, че тя използва приходите от продажбите на гориво, за да финансира социални придобивки за обществото, като безплатно висококачествено образование, медицински услуги и др.

Сравнена с високия доход на населението от 270 долара на ден обаче, цената на бензина не е чак толкова висока. Гражданбите използват едва 0.95% от дневния доход за покупката на един литър бензин.

2. Дания

Цената на литър премиум гориво в страната е 2.47 долара за литър. Въпреки това, обаче, високите цени на горивата не са понижили драстично потреблението на суровината, като тя се нарежда сред водещите в света по потребление на човек от населението.

Високите доходи на населението съдействат за превъзмогване на високите цени, като въз основа на покупателната способност на хората, страната е едва на 42-ро място по скъп бензин.

3. Италия

Страната повиши данъците върху горивото с 24%, което напълно логично доведе до неговото поскъпване по бензиностанциите. Литър премиум гориво струва 2.46 долара, или не много по-евтино в сравнение с Дания.

Това бе шок за потребителите в страната и инициира понижение от 20% в продажбите на нови автомобили. Мерките за ограничения на разходите в страната и търсене на нови приходи от правителството доведоха до по-висок среден ръст в цената на бензина от този в ЕС. През изминалата година средното поскъпване на горивото е било 9.4%.

Сравнение на цената на бензина с доходите на населението поставя страната на не особено изгодната 29-та позиция в света.

4. Холандия

В страната на лалетата цената на бензина е същата като в Италия, което прави тя да си поделя третата позиция в не особено престижната класация. По отношение на това колко бензин купува доходът на населението обаче, Холандия е в много по-изгодна позиция и на 37-мо място.

Страната има най-много колоездачи на човек от населението в света, което до някъде облекчава ситуацията.

5. Гърция

Страната е не само в политическа и икономическа криза, но и с петия най-скъп бензин в света с 2.44 долара за литър премиум гориво.

Цените на горивата в Гърция са по-високи от средните в ЕС, като повишението им през изминалата година е възлязло на 11%. При сравнение с доходите, Гърция е на 23-то място в света по най-недостъпен бензин.

6. Швеция

Цената на литър премиум гориво в Швеция е 2.37 долара. Скъпият бензин обаче, не е чак такова притеснение за скандинавците, предвид високите им доходи. По отношение на достъпността страната не е чак толкова напред в класацията на 44-то място.

През изминалата година правителството е субсидирало петролния сектор с 2.7 млрд. долара.

7. Хонгконг

Със средна цена от 2.35 долара за литър това е първата страна в топ-10 извън пределите на Европа. Жителите на страната плащат със 72% повече за литър бензин в сравнение с техните съседи от Китай, където има ценови граници за цената на суровината.

Въпреки това обаче, съпоставена с високите доходи на населението високата цена на бензина не е чак такъв проблем. По достъпност Хонконг е на 31-во място в света.

8. Португалия

Още една европейска страна със затруднения влиза в топ 10 на страните с най-скъп бензин. Тук литър премиум бензин струва 2.34 долара, което я поставя на 21-во място по недостъпност при сравнение с доходите на населението.

9. Великобритания

Литър премиум гориво е при ниво от 2.33 долара. Страната е 34-та в света по недостъпност на горивото при сравнение с доходите. Повишението в цените на горивата е довело до спад на търсенето с 6% през изминалата година.

10. Белгия

И последна в топ-10 отново е европейска страна – Белгия. С цена на литър премиум гориво от 2.32 долара за литър, тя е на 37-мо място в класацията на най-недостъпните горива в света за потребителите.

...................................................

31. България

Страната ни е на не особено престижната 31 позиция по най-висока цена на бензина, в класацията направена от финансовото издание Bloomberg. Тази позиция в класацията постигаме със средна цена на бензина от 1.84 долара за литър.

Въз основа на средния доход от едва 21 долара на ден, потребителят харчи 8.8% от дневния си доход за литър. Това пък ни поставя на пета позиция в света по най-недостъпен бензин, при сравняване на цената му с дохода.