Българското правителство предприема редици мерки за намаляването на младежката безработица. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на откриването на Младежки форум за заетостта, предаде БГНЕС.

Един от най-негативните ефекти на кризата е значителното увеличение на младежката безработица, както в Европа така и в България, продължи Младенов. Младежите са потенциал, които никоя държава не може да си позволи да изгуби. Трябва да сменим политиката, това се мъчим да направим заедно със синдикатите, академичната общност и бизнеса, каза още Младенов. Според министъра няма нужда от предоставяне на социални помощи, а от бърз преход от образованието към работата. Преодоляването на бариерата от липса на професионален опит ще бъде основна цел на управляващите, каза още Младенов.

През март правителството прие национална инициатива за работата на млади хора през 2012-2013 г., от днес започват преговорите със синдикатите и представители на бизнеса за започването на инициативата. По ОП "Човешки ресурси" се предвижда 4 месеца след завършването на обучението на младите да се предлага програма за специализация, а в срок от 6 месеца след завършване на средно и висше образование да се осигурява стаж по специалността, каза още Младенов. Близо 50% от младите хора, които са завършили тези програми остават при работодателите си с постоянни трудови договори, информира министърът на труда.

Около 6 млн. лв. ще се използват за актуализиране на методите и програмите за преподаване, в тяхното разработване ще участва и бизнесът. 90 млн. лв. са предвидени за мярката. Около 2000 млади хора в момента стажуват в предприятията, имаме квота за още 6500 души, каза още Младенов. Да се плаща по половин минимална работна заплата на наставник от организацията, към който е прикрепен стажантът, е още една от предвидените мерки.