На фона на европейските стандарти, българската индустрия на взаимните фондове е на нивото, на което е и отборът ни по хокей на лед, каза Николай Василев, изпълнителен директор и член на съвета на директорите, Експат Капитал по време на панел „Взаимни фондове“ на форума „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg и Evento.bg.

Ние сме една микропрашинка на фона на световната картина, каза още Василев.

Проблемът на бранша е, че не е успял да стане много популярен масово сред населението като основна форма на спестявания. В САЩ, например, взаимните фондове биха могли да кандидатстват за номер едно начин за спестявания, докато в България те дори не са в първите десет. Една от причините е липсата на доверие, смята Василев.

За да се развива индустрията на взаимните фондове, би трябвало постоянно да се създават нови продукти.

Не само държавата обаче е виновна за проблемите на индустрията. Ние сме една от малкото държави с нулев данък върху капиталовите печалби.

Държавата обаче не се справя и с много неща, като си вкара и няколко автогола, между които е частичната приватизация на пенсионните фондове.

Според Васлиев също така нищо не се прави за използването на компенсаторните инструменти, които може да са страничен начин за развитие на индустрията.

Извън вината на държавата, Василев отчете, че няма нови компании, които да се листват в България, а местните компании като цяло са слабо капитализирани. Те се нуждаят много повече от акционерен капитал, отколкото от кредити, според него.

Въпреки всичко, не трябва да бъдем песимисти според Василев. Цялата световна икономика е поредица от положителни и отрицателни цикли и за българската индустрия на взаимните фондове ще дойдат и положителни времена, смята той.

Събитието през 2012 г. се реализира благодарение на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, ПОК Доверие и MetLife и основните спонсори Евро Финанс, Армеец, Амрита, Chivas, Chevrolet.

Медийни партньори на мероприятието са сп. Мениджър, Dariknews.bg, Bulgaria ON AIR, imot.bg, Jobtiger.bg, в. Стандарт, novini.bg и insurance.bg.