Facebook набра около 16 млрд. долара от продажбата на акции при първичното си публично предлагане на цена от 38 долара за брой, информира Reuters.

Цената беше в горния край на предварително зададения диапазон между 34 и 38 долара за брой. Така социалната мрежа вече може да се похвали с най-голямото IPO на интернет компания в историята.

При тази цена на акция общата стойност на компанията възлиза на около 104.2 млрд. долара.

Търговията с акциите на Facebook се очаква да започне днес на Nasdaq, като книжата й ще се търгуват под символа “FB”.

Социалната мрежа продаде общо 421 млн. акции.

Ако поемателите на IPO-то се възползват от опцията за предлагане на допълнителни акции, Facebook може да набере до 18.4 млрд. долара, което би направило IPO-то на компанията второто най-голямо в историята на САЩ. Рекордьорът засега остава Visa, която набра 19.7 млрд. долара при излизането си на борсата през 2008 г.

Въпреки успешното IPO главният изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг ще отстъпи част от позициите си сред най-богатите хора в света.

Състоянието на Закърбърг в момента се оценява на 16.5 млрд. долара, но сумата може да се свие до около 15.5 млрд. долара, след като книжата на компанията започнат да се търгуват, според изчисления на Forbes.