Водещи американски компании от IT-сектора бяха поканени от президента Росен Плевнелиев за участие в изграждането на технологичен парк в София, съобщи БНР. При срещите си с представители на бизнеса в Сиатъл държавният глава обеща мерки за насърчаване на ефективните инвестиции в България.

Високотехнологичният парк в София трябва да обедини научните разработки, бизнеса, който може да ги използва, и организациите, които ще осигурят финансирането.

Общо 300 млн. лв. по Оперативната програма "Конкурентоспособност" ще бъдат инвестирани в изграждането на София тех парк.

Технологичният парк, който ще се изгражда на 4-ти километър в столицата, e с площ от 270 дка. За достъпа до него ще бъдат изградени две нови улици и кръгово кръстовище. Паркът ще се реализира на два или три етапа. За първата фаза са отделени 100 млн. лв. по Оперативна програма „Конкурентоспособост”. Предвижда се да се изградят три четири сгради, като основната ще е за офиси на големи компании в IT-сектора.

Първата фаза предвижда строеж на офис сграда с представителства на водещи компании в областта на високите технологии. Microsoft, Facebook, Amazon, и Google вече са поканени да участват и предстои да се запознаят с проекта.

Специално внимание Плевнелиев обърна върху новите стимули за инвестиции във високи технолигии и иновации, които ще бъдат заложени до края на годината в сега действащия закон за чуждестранните инвестиции.

На бизнес закуска с водещи американски компании президентът обясни, че държавата ще подкрепя, включително и със средства, чуждите инвестиции в иновации и високи технологии.

Подготвят се промени в Закона за инвестициите, които ще бъдат факт до края на годината.

Обмисля се част от приходите от концесии да отиват за подкрепа на чужди инвестиции в иновации.

„В представите за България има много недоразумения, които трябва да бъдат преодолени“, заяви от своя страна посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик пред участниците в срещата, състояла се в Сиатъл, съобщава БТА.

Първото клише е, че има много престъпност и корупция, заяви посланик Уорлик. Има, разбира се, но тенденцията е към подобряване. Улиците в България са много по-сигурни, отколкото бяха, и американските инвестиции ще бъдат защитени, каза той.

Второто клише е, че в България инфраструктурата не е на ниво, например не е като в Сиатъл. Но и там нещата вървят към подобряване. А някои части на инфраструктурата, например бързият интернет, са много добре развити, посочи Джеймс Уорлик.

Третото е човешкият капитал, смята посланикът на САЩ. Преди години най-добрите учени и инженери идваха от България. Сега се забелязва нов интерес у младите хора да се развиват, те са много добри, професионалисти. В България може да се намери много персонал, който говори добре английски език.