Президентът Росен Плевнелиев отчете направеното през първите 100 дни след встъпването му в длъжност и даде заявка по темите, по които ще работи до края на годината:

Зададохме нов тип политика - тя изключва бягането от отговорности“, каза президентът в отчета за първите 100 дни от встъпването си в длъжност. „Ако политиците в България са честни в обещанията, които дават и в изпълнението, българските граждани ще им имат повече доверие“, каза държавният глава.

Плевнелиев заяви, че вече са изпълнени пет от 40-те ангажимента, които е поел.

Искам гражданите да припознаят институцията като своя, затова президентството отвори врати, каза Плевнелиев.

Ще продължа да се водя от Конституцията, ще интегрирам, ще търсим консенсус и обединение по националните приоритети, подчерта президентът. Искам политиците да влизат спокойно в президентството, те ще бъдат чути, държавнически ще търсим решение по ключови въпроси за нацията, посочи Плевнелиев.

България да изкове своята дългосрочна програма за развитие "България 2020". Трябва да бъдат готови законите в сектор "Сигурност", устройствения закон, отделните закони за НСО, НРС и Военна информация.

Трябва се постигне напредък по административна и водна реформа. Електронното правителство трябва да напредне решително!

Спешната помощ и електронното здравеопазване са сериозни приоритети в сферата на здравеопазването, които през тази година и с наша помощ ще бъдат приоритезирани и ще се работи усилено по тях.

Стартирането и на мащабни проекти за енергийна ефективност е наш приоритет и ще работим, за да се случи.

Ще бъда чест гост на регионите и преди да отида там ще бъдат организирани мобилни приемни, за да може отново да се отворим максимално към гражданите, да чуем техните проблеми. Президентството ще търси резултати, но тези резултати няма да бъдат за един или друг политик, а те ще бъдат за държавата“ , каза още президентът, цитиран от Фокус и БНР.

Вече има първи помилван български гражданин от вицепрезидента Маргарита Попова. Това съобщи тя на пресконференцията. Към 7 май Комисията по помилванията към президента е разгледала около 300 молби, като има около 276 с отказ, а с указ 30 от 27 април е и първият помилван, посочи Попова. Тези дни предстои комисията да представи втория отчет за дейността си.

Маргарита Попова акцентира на важността на поетите с президента Плевнелиев ангажименти за повече прозрачност и отчетност в дейността на институцията, както и за това да бъдат активни президент и вицепрезидент.

Премиерът Борисов даде отлична оценка за стоте дни работа на президента Плевнелиев и добави, че хората са тези, които пишат оценки на политиците.