И през февруари българският еврокомисар Кристалина Георгиева продължава да бъде най-одобряваният политик, заемащ пост извън страната. Дейността й получава одобрението на 66% от българите, като този дял остава непроменен от есента на 2011г. Това сочат данни от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването е проведено в периода 3 -15 февруари 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи от цялата страна.

Политик номер едно за февруари 2012 г. е премиерът Бойко Борисов, работата на когото е одобрявана от 51% от българите. По този показател не регистрираме промяна в сравнение с края на миналата година. Премиерът е и най-одобряваният лидер на партия от собствения й електорат.

На фона на усилията на кабинета за справяне с тежката зимна обстановка, през последните седмици президентът Росен Плевнелиев не беше в центъра на общественото внимание. Първите стъпки на Плевнелиев като президент срещат положителен отзвук сред половината българи. добрението на работата на президента Росен Плевнелиев възлиза на 50% и е два пъти и половина по-високо от неодобрението (13%).

Обществените очаквания към Росен Плевнелиев се свързват преди всичко с ангажирането му с икономическите проблеми и справянето с последиците от икономическата криза в страната. От него се очакват инициативи за намаляване на безработицата у нас, предлагане на мерки за излизане от кризата и за развитието на икономиката (подпомагане на бизнеса, привличане на инвестиции) с цел повишаване на жизнения стандарт.

На четвърто място в ранглистата на политиците се нарежда Георги Първанов, чието одобрение възлиза на 44%.

Отношението на българите към работата наинституциите не се е променило съществено за последните три месеца, показва още изследването.

Правителството е одобрявано от 35% от пълнолетните българи, като този дял e с 1% по-малък в сравнение с ноември 2011 г.

Одобрението към работата на 41-то Народно събрание е 23% (за сравнение през ноември 2011 г. е било 22%).

Полицията продължава да бъде най-одобряваната институция и през февруари 2012 г. (от 42% от българите), макар одобряващите работата й да намаляват с 5% за последните три месеца.

Отношението към дейността на прокуратурата и съда остава непроменено – неодобрението за дейността на тези институции е над три пъти по-високо от одобрението. 58% от пълнолетните българи не одобряват дейността на прокуратурата, а 61% са критични към работата на съда.

За последните три месеца одобрението за Българската православна църква намалява със 17% (от 53% на 36%) на фона на огласените данни за принадлежността към ДС на на митрополити от Светия синод, както и няколкото имотни скандала около висши духовници.

Сред партиите ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила, ползваща се с подкрепата на 29% от избирателите.

БСП има подкрепата на 17.5% от всички интервюирани. ДПС е трета политическа сила със 7% електорален дял.

В сравнение с периода след изборите, не регистрираме значими промени в електоралните дялове на Атака и на Синята коалиция. Синята коалиция обаче взема известна, макар и неголяма електорална преднина пред Атака.

Сергей Станишев продължава да е най-одобряваният лидер на парламентарна група, посочен като добре работещ от близо една четвърт от българите. Георги Първанов и Сергей Станишев имат висока подкрепа сред избирателите на БСП, като 70% от социалистите одобряват едновременно и двамата лидери.