Реформите в сферата на сигурността и енергийната сигурност обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност. Това е първото заседание на Съвета след встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев.

В началото на заседанието президентът посочи, че успехът на България зависи от сигурността: „Българската армия, българската полиция и службите за сигурност работят в динамично променяща се среда. Те трябва да се адаптират бързо, трябва да формулират правилно своите приоритети“, каза президентът, предаде БНР.

Според президента България може да засили енергийната си независимост като разнообрази източниците и доставчиците на енергийни ресурси, както и трасетата.

„Интересът на българските граждани и на българската индустрия трябва да бъде водещ. Те не бива да стават заложници на енергийни корпоративни интереси.

Богатството на нацията изтича през неефективни машини и неизолирани жилища. Енергийната ефективност е безспорен фактор в националната ни сигурност. Трябва да гарантираме на българските потребители пазарни цени, които да са подвластни на пазарни механизми“.

Консултативният съвет за национална сигурност към президента ще се събира на всеки 3 месеца. Президентската администрация ще предложи и вътрешни правила за работата на Съвета:

„Искам да ви уверя, че заседанията на КСНС ще се провеждат редовно, веднъж на три месеца – така, както е предвидено в закона, а не единствено при наболели проблеми и кризисни ситуации. Искам КСНС да работи по ясни вътрешни правила – така, както е записано в закона, но досега не се е случило“.