С наш водопроводчик, взел американски паспорт и създал печеливш бизнес отвъд океана, ще се срещне президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в САЩ, пише в. Стандарт.

Разговорът се организира от посланик Джеймс Уорлик. Това ще стане по време на предстоящата бизнес обиколка, която Уорлик и българският посланик във Вашингтон Елена Поптодорова ще водят за втора поредна година от 14 до 18 май. В нея ще се включи и държавният ни глава.

"Целта на това т. нар. роуд шоу е да успеем да привлечем американски инвеститори да дойдат в България. При миналогодишното успяхме да привлечем немалко инвеститори от САЩ", посочи Уорлик
при представянето на турнето. Той разказа историята с наш имигрант, сбъднал американската мечта.

"Когато бяхме във Финикс миналата година, натурализиран американец от български произход дойде при мен и се представи. Каза ми: аз съм Тони и съм собственик на най-голямата ВиК компания в САЩ. Неговата фирма "Делта Меканикъл" има бизнес и представители от Флорида до Калифорния", разказа дипломатът. Уорлик поканил компанията да дойде и да работи в България.

Сега "Делта Меканиъл" вече са в България и участват в конкурси за големи обществени поръчки за изграждане на пречиствателни станции. "Това е не само нова инвестиция, но и така се пренася и най-модерната американска технология", отбеляза Уорлик.

Тазгодишната обиколка ще има четири спирки - Остин, Лос Анджелис, Сиатъл и Сан Хосе. Фокусът на разговорите в Остин ще бъде инфраструктура и информационни технологии. Ще има срещи с представители на Тексаския университет, където скоро стартира нова магистърска програма по бизнес администрация със Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Секторът за енергийна ефективност ще бъде акцентът на срещите на двамата посланици в Лос Анджелис. В Сиатъл посланиците на София и Вашингтон ще се присъединят към делегацията на президента Росен Плевнелиев и ще продължат заедно до Сан Хосе, където е и Силиконовата долина.

"И в двата града вниманието ни ще се съсредоточи върху иновациите и това, да привлечем този бизнес в България", посочи Уорлик. По думите му сега е времето американските компании да създават партньорства в иновативните сектори на България.

"Заедно с президента Плевнелиев очаквам с нетърпение възможността да обясня на водещи американски компании защо България е една важна дестинация за американския бизнес", отбеляза американският дипломат.