Президентът Плевнелиев ще вечеря с американския си колега Барак Обама. Държавният глава ще даде заедно с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен работна вечеря в чест на държавните и правителствени ръководители на 20 май в Чикаго. Ден по-рано пък родният държавен глава ще се снима със световните лидери и президента Обама по време на откриването на срещата на върха на НАТО.

Плевнелиев е на визита зад океана, която стартира на 15 май, съобщава в. Стандарт.

Първата среща на държавния ни глава ще е с един от най-богатите хора в света - председателя на Microsoft Corporation Бил Гейтс. Тя ще се състои само няколко часа след като Плевнелиев стъпи на американска земя в Сиатъл.

В програмата му по време на визитата в Америка са предвидени и срещи с представители на местния бизнес и на родната диаспора.

В Сан Хосе, който е втората спирка от пътуването на президента, са предвидени посещения в Google Labs, NASA Research Park и среща с главния изпълнителен директор на Cisco Systems Джон Чеймбърс.

От 19 май до края на визитата си Плевнелиев ще е в Чикаго за срещата на върха на НАТО. Именно в родния град на Обама е предвидена и работната вечеря, по време на която държавните глави и правителствените лидери ще седнат на една маса.

По време на престоя си в Чикаго Плевнелиев ще посети православните църкви "Света София" и "Свети Иван Рилски".

Държавният глава ще вземе участие и в честването на 10-годишнината на българското училище в града "Джон Атанасов" и ще се срещне със сина на изобретателя на компютъра.