Бил Гейтс посъветва България да се насочи към информационните технологии и образованието. Това стана на срещата на президента Росен Плевнелиев с основателя и сегашен президент на "Майкрософт". Двамата разговаряха в Сиатъл, в сградата на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която отпуска всяка година по 3 млрд. долара за благотворителност, предадоха БНР и БТА.

Освен туризма, земеделието и инфраструктурата, Националната програма за развитие на България 2020, по която страната ни работи, трябва да бъде насочена и към високите технологии, иновациите и индустриите с добавена стойност, каза след срещата Росен Плевнелиев.

В Сиатъл държавният глава обсъди с милиардера Бил Гейтс как България да спечели по-добри позиции в областта на иновациите. Плевнелиев и Гейтс са обсъдили Националната програма "Глобални библиотеки - България". Преди 3 години Министерството на културата подписа споразумение по програмата. Тя получи 15 млн. долара субсидия от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Целта е 1200 български библиотеки да получат достъп до Интернет и то в малките населени места.

Този проект приключва до 2013 г., но това, което ние дискутирахме и сме сигурни, че ще успеем, е да има следваща фаза на проекта.

Според Бил Гейтс България има огромен потенциал за развитие на икономиката на знанието и именно там трябва да бъде насочено вниманието при определяне на насоките на стратегията, подчерта Росен Плевнелиев.

Освен за образователни проекти, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отпуска средства и за разработката на ваксини. Плевнелиев и Гейтс са обсъдили възможността Българската академия на науките да се включи в подобни разработки.

Те ще дойдат в България, техни представители разбира се, и ще ги запознаем на място с опита, който ние имаме, каза държавният глава.

Днес на кръгла маса в Сиатъл, посветена информационните технологии, президентът Плевнелиев ще обсъди с представители на компаниите Гугъл, Фейсбук, Майкрософт, Амазон и др. възможностите за създаването на иновационни екосистеми. Плевнелиев ще участва и в работна закуска на тема "САЩ-България: да градиш мостове чрез бизнес", в която ще участват около 50 представители на на компании от сферата на информационните технологии и инфраструктурата.