В последния работен ден от седмицата, инвеститорите си позволиха да отклонят вниманието си от депресиращата европейска сага, за да се вторачат, изпълнени с надежда, в събитието на годината – борсовият дебют на Facebook.

Като под властта на черна магия обаче, и популярната социална мрежа не успя да подкрепи духовете, след като първият й ден на Nasdaq не започна по вода.
Откриването на търговията бе забавено с около половин час, след като брокери откриха, че имат проблеми с коригирането и отмяната на поръчки.

Лошият късмет зарази и Zynga. Според борсовите правила, търговията с книжата на създателя на игри за социалната мрежа бе спряна, след като акциите се сринаха с 14% за по-малко от пет минути. Въпреки че паузата не се предполага да продължи повече от пет минути, тя се проточи десет пъти по-дълго. Последва второ прекратяване, продължило над час.
В крайна сметка, Zynga приключиха деня с 13.42% надолу, до 7.16 долара.

Неуредиците вгорчиха празничното насторение на Уолстрийт, който може би влагаше твърде много надежди на една единствена компания.

„Може и да изглежда твърде опростено да смятаме, че движението на сините чипове за деня се определяше от Facebook, но ако погледнем колебанията на Dow, те предполагат именно това.” – коментира пред Wall Street Journal Тод Саламон, директор изследвания в Schaeffer's Investment Research.

Bloomberg също коментираха централното място, което социалната мрежа зае в съзнанието на инвеститорите, измествайки далеч по-глобални въпроси.
„Първичното публично предлагане на книжата на Facebook е символ за способността на Америка да започне отначало.” – смята Лауренс Креатур, фонд мениджър във Federated Investors Inc. – „Не става дума просто за финансово събитие. Става дума за способността ни да се изправим, да отупаме прахта, и да се заемем с бизнеса си в Америка.”

Ако наистината американците залагат подобни надежди на социалната мрежа, не е чудно, че останаха разочаровани. Акциите затвориха на 38.23 долара, или с едва 0.61% над стойността им, определена при IPO-то, но не е сигурно дали и пет или десет пъти по-силен резултат би могъл да задоволи хиперболизираните очаквания на голяма част от инвеститорите.

Според анализатори, при всички положения истерията около дебюта на Facebook е просто чудо за един ден, и много скоро пазарът отново ще се обърне към по-глобалните и уви, предлагащи дори по-малко утехи макроикономически теми.

Дефицитът на оптимизъм бе ясно демонстиран от компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от ръста на световния брутен вътрешен продукт, като Morgan Stanley Cyclical Index падна с 1.17%. От дружествата, включени в индикатора, най-силна загуба, от 3.88% до 21.56 долара, отбелязаха US Steel Corp., следвани от Johnson Controls Inc. с 2.89% до 29.55 долара и Hewlett-Packard с 2.72% до 21.46 долара.

Технологиите бяха най-слабо представилата се индустрия от S&P 500, със средно понижение от 1.2%. Autodesk Inc. се сринаха с 13% до 30.26 долара, след като производителят на специализиран софтер за архитекти и инженери предупреди, че печалбите му за второто тримесечие ще разочароват пазара.

В сферата на оскъдните добри новини, Apple Inc. прекъснаха пет дневното си понижение, макар и със скромна крачка напред от 0.1% до 530.38 долара.
Yahoo! Inc. поскъпнаха с 3.7% до 15.42 долара. Според неназовани източници, уеб търсачката води преговори за продажбата на около 20% от Alibaba Group Holding Ltd. обратно на китайската интернет компания, на цена от приблизително 7 млрд долара.

Salesforce.com Inc. бяха фаворитите на S&P 500, със скок от 8.8% до 145.58 долара. Най-големият доставчик на софтуер за онлайн управление на връзките с клиенти даде прогноза за продажбите си за второто фискално тримесечие, която надскочи очакванията на Уол Стрийт, благодарение на сключени мащабни сделки с корпоративни клиенти.

В петък, Dow Jones Industrial Average не успя да преодолее негативната тенденция, завладяла 12 от последните 13 сесии, като се понижи с още 73.11 пункта, или 0.6%, до 12,369.38. Серията загуби на сините чипове е най-дългата от октомври 1974 г. насам.

Standard & Poor's 500 не се представи по-добре, като се стопи с 9.64 пункта, или 0.7%, до 1,295.22, а технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 34.90 пункта, или 1.2%, до 2,778.79. И трите бенчмарк индикатора отбелязаха най-слабата си седмица за годината. Търговията бе оживена, като около 8.8 млрд. книжа смениха собственика си на пода на щатските борси – най-високият дневен обем от 16-ти декември насам.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.