Най-високата в света кула отвори днес официално врати в Токио, като се очаква 200 хил. души да я посетят през първия ден.

Хиляди хора се редяха на опашка под лекия дъжд пред гигантската 634-метрова телевизионна кула Tokyo Sky Tree (Небесно дърво на Токио). Тя приютява 312 развлекателни и търговски обекта, включително аквариум и планетариум.

Това е най-високата автоматична телевизионна кула в света, по-висока от кулата в китайския град Гуанчжоу (600 м). Строежът й приключи в края на февруари със закъснение заради земетресението на 11 март миналата година, информира БТА.

Сградата устоя на труса. Изграждането й започна през юли 2008 г. и в него участваха общо 580 хил. работници, както беше при строежа на Токийската кула с височина 333 м, издигната през 1958 г. и станала емблематична за следвоенното възстановяване на страната.

На сградата Небесното дърво на Токио са монтирани цифровите телевизионни предаватели за целия район на японската столица, осигуряващи препредаване и от Токийската кула, каквато е ролята и на Айфеловата кула в Париж.

Небесното дърво на Токио е замислена, за да привлича посетители от цял свят, като илюстрира една нова култура и да представя Токио като град, щадящ природата. В нея няма да има офиси нито жилища, но ще има наблюдателни платформи на височина от 350 и 450 м.

Околностите са преобразени напълно и превърнати в нов туристически център, място за събития и търговски обекти в северната част на Токио, където все още няма голяма динамика, но цените на апартаментите скачат все повече през последните години.

Телевизионна кула Tokyo Sky Tree бе сертифицирана като най-високата кула в света от Световните рекорди на Гинес през ноември 2011 г.